Πίτα με σπανάκι και πίτα με πράσο κιμά – Εύκολα και γρήγορα από την Ελένη Μπρούφα

Πίτα με σπανάκι και πίτα με πράσο κιμά

Αυτή τη φορά δυο λαχταριστές πιτούλες μαζί, για να διαλέξετε ποια σας αρέσει περισσότερο.

Υλικά (για 2 ταψιά κουζίνας):

Θα χρειαστούμε 4 φύλλα συνολικά, οπότε να υπολογίσετε 2 κιλά αλεύρι και κάτι..

Μπρούφα Ελένη
Από την Ελένη Μπρούφα

Για τη ζύμη:

2 κιλά αλεύρι

1κ.σ. όχι πολύ γεμάτη αλάτι

2-3 κούπες χλιαρό νερό

250γρ βούτυρο λιωμένο και 250 γρ σπορέλαιο ανακατεμένα και τα δυο μαζί, για το άλειμμα των φύλλων και των ταψιών.

Υλικά για τη γέμιση με σπανάκι:

1 κιλό σπανάκι πλυμένο και κομμένο.

Λίγο αλάτι και λίγο πιπεράκι

Υλικά για τη γέμιση πράσο με κιμά:

1\2 κιλό πράσο πλυμένο και ψιλοκομμένο

1\2 κιλό κιμά ανάμικτο

αλάτι και κόκκινο πιπέρι γλυκό

Πίτα με σπανάκι και πίτα με πράσο κιμά 1Εκτέλεση συνταγής:

  1. Αρχικά θα φτιάξουμε τη ζύμη μας. Σε μια λεκάνη τοποθετούμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  2. Ανοίγουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα και προσθέτουμε το νεράκι μας.
  3. Με κυκλικές κινήσεις αρχίζουμε να παίρνουμε το αλεύρι και να δημιουργούμε τη ζύμη μας. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπάλες σε ίσο μέγεθος και αφήνουμε τη ζύμη λίγο να ξεκουραστεί.
  5. Συνεχίζουμε ετοιμάζοντας τη γεμιση τους …για το σπανάκι:

Σε ένα βαθύ σκεύος προσθέτουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το σπανάκι με τα υπόλοιπα υλικά του. Μόλις τραβήξει τα υγρά του, η γέμιση είναι έτοιμη.

6.Την ίδια διαδικασία θα κάνουμε με το πράσο και τον κιμά. Τα σοτάρουμε όλα τα υλικά, απλά εδώ χρειάζεται λίγο παραπάνω σοτάρισμα και να προσθέσουμε και λίγο νεράκι. Για το πράσο θέλει λίγο παραπάνω σοτάρισμα για να μαλακώσει.

  1. Επιστρέφουμε στη ζύμη. Παίρνουμε κάθε μια μπάλα ζύμης και με την βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε φύλλο. Όσο πιο ψιλό μπορούμε. Λαδώνουμε καλά το φύλλο και το κλείνουμε σαν ένα τετράγωνο φάκελο. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για τα υπόλοιπα φύλλα.
  2. Μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία, λαδώνουμε τα ταψιά μας και παίρνουμε και ανοίγουμε το φύλλο που κάναμε στο μέγεθος του ταψιού. Δύο για κάθε ταψί, ένα η βάση και με το άλλο σκεπάζουμε την πίτα μας.

9 .Τοποθετούμε το φύλλο, ρίχνουμε τη γέμισή μας και τοποθετούμε και το πάνω φύλλο. Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία και για τις δυο πίτες και αρχίζουμε και την κλείνουμε και από γύρω γύρω .

  1. Βουτυρώνουμε από πάνω και φουρνίζουμε. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια ώρα, μέχρι να ροδίσει και απ’ τις δυο μεριές.

Καλή επιτυχία !!!

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Τρίτη 07-07-2020
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 7 Ιουλίου 2020