Νόστιμοι όσο δεν φαντάζεστε… στην Κρήτη και στα νησιά φτιάχνουν τους ντολμάδες χρησιμοποιώντας και άλλα φύλλα εκτός από τα αμπελόφυλλα που είναι πιο συνηθισμένα.
Ετσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα από μαρούλι, σέσκουλα, σπανάκι, μολόχες και θα έχουμε μια νόστιμη και βιταμινούχα γευστική δημιουργία…
Αν όμως είστε από τις κλασικές μαγείρισσες μπορείτε να ακολουθήσετε την συνταγή και να τυλίξετε τους ντολμάδες σε αμπελόφυλλα.
Η συνταγή δική σας…
Ντολμάδες με πράσινα φύλλα του αγρού
Από την chef Κωνσταντίνα Χιώτη
Υλικά για 4 άτομα
2 φλιτζάνια ρύζι γλασέ
11/2 ματσάκι μαιντανό
5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
δυόσμο ψιλοκομμένο
μάραθο ψιλοκομμένο
3 μέτριες ντομάτες τριμμένες
3 κρεμμύδια ξηρά τριμμένα
1 ποτήρι ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ρίγανη
θρούμπι
πράσινα φύλλα του αγρού,
μολόχες, σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, μαρούλι
4 ποτήρια νερό χλιαρό
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα φύλλα με χλιαρό νερό για να «μαραθούν».
Αμέσως μετά τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, τον μαιντανό, τα κρεμμυδάκια, τον δυόσμο και τον μάραθο.
Προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, την ρίγανη και την θρούμπη.
Αμέσως μετά βάζουμε στο μίγμα τις ντομάτες και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα.
Παίρνουμε ένα ένα τα πράσινα φύλλα του αγρού και βάζουμε μια με δύο κουταλιές από την γέμιση, ανάλογα με το φύλλο.
Πιέζοντας στην άκρη το τυλίγουμε προσεκτικά κλείνοντας τα πλαινά του φύλλου προς το κέντρο και τυλίγοντας το μέχρι την άκρη του.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τους ντολμάδες μας προσεκτικά κατά σειρά και σκεπάζουμε με ένα πιάτο.
Προσθέτουμε και χλιαρό νερό και «ψήνουμε» σε μέτρια θερμοκρασία για μισή ώρα.
Ανακινούμε λίγο την κατσαρόλα και αν χρειάζεται προσθέτουμε και λίγο νερό ακόμα.
Σερβίρονται ζεστοί οι ντολμάδες μας με γιαούρτι αρωματισμένο με δυόσμο.