Πετεινός «αλανιάρης» με κρασί μοσχοφίλερο, πένες, μανιτάρια και δενδρολίβανο

Πετεινός με κρασί μοσχοφίλερο, πένες, μανιτάρια και δενδρολίβανο
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Γεύση που γράφει δυνατά στον ουρανίσκο… πιάτο αγαπησιάρικο που θα ενθουσιάσει τους φίλους σας. Πάντα το αναζητώ … γιατί θυμάμαι την πρώτη φορά που δοκίμασα στην Νεμέα.

Το ετοίμασε ο Βαγγέλης και ενθουσίασε τους προσκεκλημένους του Οινοποιείου Σεμέλη… μεταξύ αυτών και ο αγαπημένος μου οινοποιός ο Λεωνίδας Νασιάκος, που η Μαντινεία του είναι από τα αγαπημένα μου κρασιά, δροσερό και ευλογημένο.
Η συνταγή δική σας

Πετεινός αλανιάρης  με κρασί μοσχοφίλερο, πένες, μανιτάρια και δενδρολίβανο

Aπό τον executive chef Βαγγέλη Κουμπιάδη

Υλικά

1 πετεινό καθαρισμένο εσωτερικά και πλυμένο με κρασί

500 γρ. πέννες βρασμένες

1 λίτρο λευκό κρασί, μοσχοφίλερο

1 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

5 φέτες μπέϊκον

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

500 γρ. φρέσκα μανιτάρια πλευρώτους, λεντινούλες, βασιλομανίταρα

2 φύλλα δάφνης

2 κλαράκια δενδρολίβανο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε σε ζεστό ελαιόλαδο, τον πετεινό γυρίζοντάς τον με λαβίδα από όλες τις πλευρές.

Μόλις πάρει χρώμα ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μπέικον και αφού ανακατέψουμε με ξύλινη κουτάλα «σβήνουμε» με κρασί.

Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το αλάτι, τα πιπέρια, το δενδρολίβανο, την δάφνη.

Ο Βαγγέλης …”επί τω έργω”

Ετοιμάζουμε την γάστρα μας και βάζουμε τον πετεινό μαζί με την σάλτσα κρασιού και μυρωδικών και τέλος προσθέτουμε τα μανιτάρια στο επάνω μέρος.

Σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C βάζουμε την γάστρα σκεπασμένη και ψήνουμε για 1 ώρα.

Περίπου σε 30 λεπτά κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 170ο C και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Βγάζουμε την γάστρα από τον φούρνο αφαιρούμε την σάλτσα και σκεπάζουμε πάλι την γάστρα να διατηρηθεί ζεστός ο πετεινός.

Βάζουμε σε μπολ το γιαούρτι και το περιλούζουμε με την κρασάτη σάλτσα.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για μια ώρα η σάλτσα γιαουρτιού.

Σε πιατέλα βάζουμε τις ζεστές πένες και τις περιλούζουμε με την σάλτσα.

Στην μέση βάζουμε τον πετεινό και τις μανίτες και σερβίρουμε τεμαχίζοντας τον πετεινό σε μερίδες.

Η γεύση μας δένει αρμονικά με μοσχοφίλερο.

Προηγούμενο άρθροΝτολμάδες με πράσινα φύλλα του αγρού – Η απόλυτη νοστιμιά!
Επόμενο άρθροΠέλλα: Έκλεβαν καντήλια από νεκροταφεία