Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα
Από τον Πατούχα της αυθεντικής κρητικής ταβέρνας στην Αθήνα
Υλικά
1/2 κιλό αμπελόφυλλα
300 γραμ. ρύζι
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 μέτριο κολοκύθι τριμμένο
3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα
9 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Κύμινο
Χυμό από ένα λεμόνι
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει “ζεματάμε” για 3 λεπτά τα φρέσκα αμπελόφυλλα.
Τα σουρώνουμε και τα απλώνουμε με το κοτσανάκι προς τα κάτω.
Ετοιμάζουμε την γέμιση σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε όλα τα υλικά μαζί προσθέτοντας τις 5 κουταλιές ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και ανάβουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία.
Τα σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
Με ένα κουταλάκι βάζουμε λίγη γέμιση σε κάθε αμπελόφυλλο και τυλίγουμε σε ντολμαδάκια.
Τα βάζουμε στη σειρά στην κατσαρόλα βάζοντας ένα πιάτο από πάνω να μην μας διαλύσουν κατά το βράσιμο.
Προσθέτουμε 3 ποτήρια καυτό νερό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για μία ώρα !!
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο τα ντολμαδάκια μας.
Τα σερβίρουμε σε πιάτο μαζί με γιαούρτι και δύοσμο.
Είναι μούρλια…
TIPS
Για να μην κολλήσουν στην κατσαρόλα τα ντολμαδάκια μας στρώνουμε τα αγαπημένα μας αρωματικά κλωνάρια άνηθου, μαιντανού, δυόσμου για δυνατό άρωμα ή ακόμα αμπελόφυλλα και δύο τρία φυλλαράκια φασκόμηλου.