Οι Μικρασιάτισσες μαγείρισσες ήταν περίφημες για τα σουτζουκάκια τους, τα γιουβαρλάκια και όχι μόνον…
Η συνεργάτης του emvolos.gr Νατάσα Χατζηαρβανίτη, μας «εμπιστεύεται» την συνταγή της προγιαγιάς της.
Μισό κιλό κιμά από μοσχαράκι «περασμένο» δύο φορές
Μισό φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
1 φρέσκο αυγό
1 μεγάλο κρεμμύδι «περασμένο» από το μπλέντερ
2 κ. σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
2 φρέσκα αυγά
Χυμό από δύο λεμόνια
Μια πρέζα αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα υλικά με την σειρά και ζυμώνουμε κάθε φορά ελαφρά με τα χέρια μας.
Αρχίζουμε από τον κιμά και συνεχίζουμε με το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το ρύζι, το αυγό, το αλάτι, το πιπέρι και τέλος τον δυόσμο.
Αφήνουμε για μια ώρα την ζύμη μας σε δροσερό μέρος.
Πλάθουμε με βρεγμένα χέρια τα γιουβαρλάκια. Το μέγεθός τους πρέπει να είναι σαν μεγάλο καρύδι.
Σε κατσαρόλα βάζουμε τα γιουβαρλάκια συμπληρώνοντας μισό λίτρο ζεστό νερό.
Βράζουμε για 40 λεπτά μέχρι να σκάσουν οι κόκκοι του ρυζιού.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε τα γιουβαρλάκια να «χλιάνουν».
Χτυπάμε με το σύρμα πρώτα τα δύο ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Προσθέτουμε ένα ένα τον κρόκο του αυγού, αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε λίγο ακόμα.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το λεμονοχυμό και προσθέτουμε λίγο ζουμί από τα γιουβαρλάκια.
Περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια με το αυγολέμονο και ανακινούμε την κατσαρόλα.
Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και αφήνουμε να πάρουν μια βράση για 3 λεπτά ακόμα.
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με την σάλτσα του.