Οι γιορτές πλησιάζουν και εμείς θα σας δίνουμε τις καλύτερες συνταγές για εορταστικά γλυκάκια και φαγητά από όλη την Ελλάδα. Η καλύτερη και πιο εύκολη συνταγή είναι «δια χειρός»μου της αγαπημένης μου φίλης της Βούλας Αγιοστρατίτη, που ήταν Γενική Γραμματέας του Επιμελητηρίου Εύβοιας.
Η Βούλα είναι υπερδραστήρια επιχειρηματίας, μητέρα, γιαγιά αλλά και δεινή μαγείρισσα. Η γιαγιά Ντίνα της εμπιστεύθηκε τη συνταγή και έφτιαξε τα μελομακάρονα για να τα δοκιμάσω…
Έτσι απολαύσαμε τα μελομακάρονα στο Μπούρτζι της Καρύστου, κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης του βιβλίου που ήμουν συγγραφέας, «Γαστρονομικός Χάρτης της Εύβοιας και της Σκύρου».
Πρόκειται για έκδοση του Επιμελητηρίου Εύβοιας, με 540 φωτογραφίες, 100 αυθεντικές συνταγές και στοιχεία τουριστικά και πολιτισμικά της περιοχής. Ένα όραμα της Βούλας Αγιοστρατίτη, που ξεκίνησε από το 2013.
Μελομακάρονα με σιμιγδάλι
Από την γιαγιά Ντίνα, Χαλκίδα
Υλικά για 45 κομμάτια
2 φλιτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο
5 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι τσαγιού κονιάκ
½ φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
Το ξύσμα από ένα φρέσκο πορτοκάλι
1 κ.γ.σόδα
Για το σιρόπι
1 φλιτζάνι τσαγιού μέλι
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
Για το πασπάλισμα
2 φλιτζάνια τσαγιού καρυδόψιχα χονδροτριμμένη
Σε ένα μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη σόδα που έχουμε διαλύσει ανακατεύοντας στο χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι και τα ζυμώνουμε δυνατά με το χέρι.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, αφράτη και λαδερή.
Δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί σφίγγει και σκληραίνουν τα μελομακάρονα.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα, παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης, το πιέζουμε στη παλάμη μας να γίνει πλακέ και αν θέλουμε το γεμίζουμε με καρυδόψιχα και το κλείνουμε. Το πατάμε να γίνει πλακέ ή πομπέ.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί και τα πατάμε με ένα πιρούνι να σχηματιστούν αυλάκια στην επιφάνεια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 20 λεπτά. Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βράζουμε το σιρόπι σε μεγάλη κατσαρόλα και βουτάμε με τρυπητή κουτάλα λίγα-λίγα μελομακάρονα που πρέπει να είναι κρύα ενώ το σιρόπι πρέπει να είναι καυτό.
Τα αφήνουμε 2 λεπτά και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
Τα σερβίρουμε σε πιατέλα εορταστική και τα πασπαλίζουμε με την τριμμένη καρυδόψιχα.
Δείτε και αυτές τις συνταγές:
Μελομακάρονα, η μυστική συνταγή της Βαρβάρας Ιωσηφίδη απο τη Ν. Καρβάλη
Γεμιστά μελομακάρονα του μοναστηριού – Eυλογημένα μελομακάρονα…