Συνταγή: Μακαρονάδα καλοκαιρινή – Γεύση, φρεσκάδα και χρώμα

Μακαρονάδα καλοκαιρινή

Η ανακάλυψη του φετινού καλοκαιριού, από την έρευνα που κάνω στην Στερεά Ελλάδα για τον Γαστρονομικό Χάρτη της, ακούει στο όνομα Τριζόνια…

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ένα νησάκι κουκλίστικο στον Κορινθιακό, απέναντι από την Φωκίδα,  με ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα, χωρίς αυτοκίνητα, με πολλά τριζόνια, τζιτζίκια, μια θάλασσα να την πιείς στο ποτήρι και δρομάκια για περιπάτους σκεπασμένα με πεύκα. Μια μαρίνα που αράζουν γιωτ, δυο τρία ωραία ταβερνάκια και ένα απίθανο ξενοδοχειάκι που με φιλοξένησε, το Ιασμος, που από τις βεράντες του εποπτεύεις το νησί.

Νομίζω εδώ θα αποσυρθώ να γράψω το μυθιστόρημά μου… Ζήλεψα όταν μου είπε η Ιουλία ότι διάσημη συγγραφέας Γαλλίδα, εδώ έγραψε σε 3 μήνες γνωστό μυθιστόρημα. Είναι πραγματικά τόπος έμπνευσης… ο χρόνος σταματά … είναι χαρούμενο νησί, με καλή ενέργεια και περίσσια ομορφιά.

Τα Τριζόνια από την βεράντα του Ιασμου

Με μάγεψαν τα Τροιζόνια αλλά και οι κυρίες της φιλοξενίας και γαστρονομίας, η Ιουλία του Ίασμος, η Γιάννα Σίνη, η σπιρτόζα οικοδέσποινα του Ancora και όχι μόνον και η αδελφή της, η Νατάσα της Όστριας με την θαλασσινή κουζίνα της.

Στους περιπάτους μου συνάντησα αγριοκούνελα, χελωνίτσες και ένα γαιδαράκο που λάτρεψα… Ξυπνούσα με τα κοκόρια γιατί δεν ήθελα να χάσω το πρώτο φως και σε απόσταση αναπνοής η Στερεά μόλις 5 λεπτά με το βαρκάκι.

Λάτρεψα τα Τροιζόνια και σίγουρα θα επιστρέψω για περισσότερη ευζωία, συζητήσεις κοριτσίστικες και γέλια που μας κρατούσαν ξάγρυπνες…

 Μακαρονάδα καλοκαιρινή Ancora

Από την Γιάννα Σίνη, café restaurant Ancora, Τροιζόνια

Υλικά για 4 άτομα

1 πακέτο  μακαρόνια  linguine

250 γρ. τυρί  φέτα Παρνασσού

100ml λευκό κρασί μοσχοφίλερο ή σαββατιανό

1 μελιτζάνα

1 κολοκύθι

1 πιπεριά κόκκινη

1 πιπεριά  πράσινη

½ κρεμμύδι

6 ντοματίνια

1 σκελίδα σκόρδο

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι μαύρο

Μπούκοβο

Τρόπος παρασκευής

Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε λεπτές λουρίδες περίπου ½ εκ.

Στη συνέχεια βάζουμε σε ένα τηγάνι  λίγο ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε τα λαχανικά μας και τσιγαρίζουμε για λίγο. Προσθέτουμε τις πιπεριές και αυτές κομμένες σε λουρίδες, το κρεμμύδι, τα ντοματίνια και λίγο σκόρδο.

Μόλις ροδίσουν τα σβήνουμε με το κρασί.

Όταν εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε και ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει μια δεμένη σάλτσα χωρίς να παραψηθούν τα λαχανικά.

Παράλληλα έχουμε βράσει σε κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά μας, σύμφωνα με την ένδειξη της συσκευασίας.

Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στην σάλτσα στο τηγάνι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά.

Σερβίρουμε στα πιάτα και πασπαλίζουμε με τριμμένη φέτα και μπούκοβο.

Στο κέντρο βάζουμε για διακόσμηση μια πιπερίτσα.