Νοστιμιά που δεν περιγράφεται… από τις πιο εύκολες μακαρονάδες χωρίς κρέμες γάλακτος και βούτυρο.
Εχει άρωμα αρκεί ο βασιλικός να είναι φρέσκος, από την γλάστρα σας και αν είναι πλατύφυλλος ακόμα καλύτερα.
Το χαρμάνι τυριών παίζει ρόλο σημαντικό στο πιάτο…αφού ένα από τα μυστικά μου είναι ότι πριν βάλω τα μακαρόνια στην πιατέλα την πασπαλίζω με τυρί μπόλικο. ΄Ετσι άλλωστε κάνουν και οι Ιταλοί που είναι σπεσιαλίστες του είδους…
Η σάλτσα pesto μπορεί να γίνει και με άλλα αρωματικά ακόμα και από μαιντανό ήάγρια μυριστικά. Όπως και να την κάνετε το σίγουρο είναι ότι θα την ευχαριστηθείτε
Μακαρονάδα al pesto
Aπό τον Βαγγέλη Κουμπιάδη, executive chef στα Κιούπια της Ρόδου
Υλικά
500 γρ. σπαγγέτι
3 κ.σ. κουκουνάρι
100 γρ. φρέσκος βασιλικός πλατύφυλλος
2 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες
½ πρέζα αλάτι
5κ.σ. φρεσκοτριμμένη κεφαλογραβιέρα ή μίγμα τυριών
120ml ελαιόλαδο εκλεκτό
Φρεσκοτριμμένη ποικιλία πιπεριών
Τρόπος Παρασκευής
Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει.
Τότε ρίχνουμε αλάτι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Βράζουμε τα μακαρόνια ανάλογα με τον χρόνο που αναγράφεται στην συσκευασία κατά προτίμηση al dente.
Τα στραγγίζουμε και τα διατηρούμε ζεστά.
Πέντε λεπτά πριν το βράσιμο ζυμαρικών, «ψήνουμε» σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά το κουκουνάρι, μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα.
Το αφήνουμε να κρυώσει.
Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τον βασιλικό, το σκόρδο, το αλάτι και το τυρί.
Καθαρίζουμε τα τοιχώματα του κάδου.
Όσο δουλεύει το μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο λίγο λίγο μέχρι τα μείγμα μας να αποκτήσει υφή κρέμας
Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένα πιπέρια.
Περιλούζουμε τα μακαρόνια μας με την σάλτσα πέστο και ανακατεύουμε μέχρι να «δέσει» με όλα τα ζυμαρικά.
Σερβίρουμε σε πιατέλα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί ακόμα.
Διακοσμούμε το πιάτο με κουκουνάρι και απολαμβάνουμε όλα της φύσης τα αρώματα…