Συνταγή: Λαχανοσαρμάδες της Νίγδης – Από την Σοφία Ιωσηφίδη μέλος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών

Λαχανοσαρμάδες
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Εθιμικό πρωτοχρονιάτικο πιάτο αφού το ρύζι στεριώνει την καλοτυχία για την νέα χρονιά

ΛΑΧΑΝΟΣΑΡΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΝΙΓΔΗΣ

 

Λαχανοσαρμάδες 2ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΙΩΣΗΦΙΔΗ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

 

ΥΛΙΚΑ

1 μέτριο λάχανο

3 κούπες ρύζι καρολίνα

Μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό τριμμένο

4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

Μισό ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο

Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

Μαύρο πιπέρι

Αλάτι

Ελαιόλαδο

Χυμό από δύο λεμόνια

 

Λαχανοσαρμάδες 2ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

«Ζεματάμε» το λάχανο σε νερό που βράζει. Αφήνουμε τα φύλλα να κρυώσουν και αρχίζουμε να φτιάχνουμε την γέμιση.

Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι.

Προσθέτουμε και τον κιμά και τον ανακατεύουμε με πιρούνι μέχρι να αλλάξει χρώμα και να μην σβολιάσει.

Ρίχνουμε τον μαιντανό και τον άνιθο και αμέσως μετά το ρύζι. Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι κα προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό χλιαρό.

Τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει.

Κόβουμε το λάχανο σε τρίγωνο κομμάτι και αρχίζουμε το τύλιγμα.

Στην βάση της κατσαρόλας βάζουμε τα χονδρά μέρη του λάχανου και πάνω τους αραδιάζουμε του σαρμάδες.

Ρίχνουμε αλάτι, ελαιόλαδο και νερό μέχρι να σκεπαστούν οι σαρμάδες.

Πάνω τους για να μην χάσουν το σχήμα τους βάζουμε ένα πιάτο.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένη κατσαρόλα για 30 λεπτά.

Στα 15 λεπτά ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το βράσιμο.

Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με μαιντανό.

Αν θέλουμε τους πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα.

Προηγούμενο άρθροΚαβάλα: Έθιμα και παραδόσεις της Πρωτοχρονιάς που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Αυξημένη προσέλευση πολιτών στις εφορίες για την παράδοση πινακίδων αυτοκινήτων ενόψει του τέλους του έτους