Τα περίφημα γεμιστά μπισκότα με σύκα, αρωματικά και νόστιμα. Παραδοσιακά στα σπίτια της Ανατολικής Κρήτης τα σταφιδωτά ήταν συνώνυμα με την κρητική κουζίνα της μακροζωίας και της ευεξίας.
Γεμιστά μπισκοτάκια πολύ θρεπτικά για τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους αφού έδινα το παρών σε όλα τα γιορτινά τραπεζώματα.
Οι σταφίδες είναι γνωστές «βόμβες» βιταμινών. Η ζύμη τους μυρωδάτη αφού ο χυμός πορτοκαλιού δένει με το ρακί και στη γέμιση το αμύγδαλο και οι σταφίδες δένουν με το σουσάμι και τα κανελογαρύφαλα.
Το σίγουρο είναι ότι θα σας αρέσουν πολύ.
Κρητικά σταφιδωτά Καβουσίου
Aπό τη Μαρκέλλα Κουκουράκη, Κρητικά Εδέσματα Καβούσι, Αν. Κρήτης
Υλικά
Για τη ζύμη
200 γρ. ζάχαρη καστανή
650 ml ελαιόλαδο
200 ml χυμό πορτοκαλιού
150ml ρακί
½ κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις «όσο πάρει»
Για τη γέμιση
1 κιλό σταφίδα ανάμικτη
150 γρ. αμυγδαλόψυχα
20γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
50 ml νερό
2 κ.σ. κανελογαρύφαλα
Τρόπος Παρασκευής
Στο ποτηράκι με το ρακί διαλύουμε το μπέικιν πάουντερ και την σόδα στο χυμό πορτοκαλιού.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε την ρακί και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.
Σιγά σιγά ρίχνουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί».
Παράλληλα χτυπάμε στο μίξερ την σταφίδα, το αμύγδαλο, το σουσάμι, τα κανελογαρύφαλα και ρίχνουμε νερό για να γίνει η γέμιση χυμώδης.
Απλώνουμε την ζύμη στον πάγκο και με πλάστη ανοίγουμε ένα χονδρό φύλλο.
Με κουταλάκι ρίχνουμε την γέμιση στο κέντρο της ζύμης δημιουργώντας μπαστουνάκια.
Διπλώνουμε την ζύμη και την πλάθουμε ελαφρά με τα δάκτυλά μας ώστε να μείνει η γέμιση στο κέντρο.
Με κοφτερό μαχαιράκι την κόβουμε σε ρόμβους για να πάρουν τα σταφιδωτό πιο ωραίο σχήμα.
Σε ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και τα αραδιάζουμε σε απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 17 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε για να μείνουν τραγανά.
Τα βάζουμε σε μεταλλικό ή ξύλινο κουτί και τα διατηρούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.