Συνταγή – Kρέμα Καραμελέ

sissy
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού
Δροσερό και ελαφρύ γλυκάκι ότι πρέπει για το καλοκαίρι. Αν και την έχουμε συνηθίσει να την παίρνουμε ημιέτοιμη από το σούπερ μάρκετ σας δίνουμε την συνταγή να την φτιάξετε μόνες σας από την αρχή… Είναι πανεύκολη και κυρίως θα έχει την δική σας υπογραφή… μπορείτε να την φτιάξετε ακόμα και σαν τουρτίτσα καραμελένια. Σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιήσετε φόρμα σιλικόνης. Μπορείτε να κάνετε και στολίδια καλαμέλας αν κρατήσετε λίγη από την καραμέλα και την αφήσετε να κρυώσει απλώνοντάς την στον πάγκο ή σε μεταλλική επιφάνεια. Καλή επιτυχία…

Κρέμα καραμελέ

Από την πολυβραβευμένη Νανά Γκαμπούρα executive chef του Catering Αθηνά, στα Σέρβια Κοζάνης

Υλικά για 10 φορμάκια

Για την κρέμα

400ml γάλα

100ml κρέμα γάλακτος  35% λιπαρά

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 στικ βανίλιας αληθινής

4 αυγά

Για καραμέλα

270 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

80 ml νερό

2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού

Kρέμα-καραμελέΤρόπος Παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε την καραμέλα.

Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και ρίχνουμε τις σταγόνες λεμονιού ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι η καραμέλα να πάρει σκούρο χρώμα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αμέσως την αδειάζουμε μοιράζοντάς την καραμέλα στα φορμάκια.

Αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε την κρέμα.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με την  κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το στικ βανίλιας μέχρι να φθάσει η θερμοκρασία στους 60Ο C.

Στη συνέχεια αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας στα αυγά και με το μπλέντερ χειρός τα χτυπάμε και ομογενοποιούμε το μείγμα.

Το  σουρώνουμε σε μια μπασίνα και το αδειάζουμε στα φορμάκια.

Σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150ο C ψήνουμε σε μπεν μαρί  για 40  λεπτά.

Βγάζουμε τα φορμάκια και τα αφήνουμε να  κρυώσουν στο ψυγείο για 4 ώρες.

Για να τα σερβίρουμε περνάμε ένα μαχαίρι που το έχουμε βρέξει τα εσωτερικά τοιχώματα της φόρμας και ξεφορμάρουμε σε πιάτο.

Η γεύση…