Μια γευστική δημιουργία με μεγάλη διατροφική αξία. Η Σαντορίνη κατέχει τα σκήπτρα και λαμπρύνει το όνομα της φάβας αλλά και σε πολλά άλλα μέρη παράγεται σε νησιά όπως η Σκύρος, η Σχοινούσα αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Βρέθηκα στην Σκύρο και δοκίμασα την φάβα και ενθουσιάστηκα. Παρακολούθησα και τον τρόπο συλλογής της και διακόσμησα το πιάτο μου με φρέσκια φάβα που έκοψα από το φυτό.
Το έκανα περισσότερο για εσάς για να γνωρίσετε τον φρέσκο καρπό…
Κρέμα φάβας
Από την Φωτεινή Κασσαβέτη, εξέχουσα βοτανολόγο και δεινή μαγείρισσα.
Υλικά
500 γρ. φάβα
60 γρ. κρεμμύδι ξερό
30 γρ. πιπεριά Φλωρίνης
120 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
Μάραθο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το φινίρισμα
Ελαιόλαδο
Ελίτσες
Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Κλωναράκια μάραθου ή σπόρους δροσερής φρέσκης φάβας
Καθαρίζουμε τη φάβα από τυχόν πετραδάκια την πλένουμε και την σουρώνουμε καλά.
Σε ένα λίτρο νερό περίπου ρίχνουμε τη φάβα, το κρεμμύδι, την πιπεριά και αφήνουμε να βράσει.
Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά και με τρυπητή κουτάλα ξαφρίσουμε.
Αμέσως μετά ρίχνουμε το αλάτι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ώρα ανακατεύοντας συχνά μόνο με ξύλινη κουτάλα. Λίγο πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα βάζουμε τον μάραθο και το πιπέρι.
Μόλις πήξει η φάβα την κατεβάζουμε προσθέτουμε το ελαιόλαδο και την περνάμε από το μπλέντερ για να γίνει αλοιφή. Σερβίρουμε σε πιάτο με ελιές, λίγο ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και κλωναράκια μάραθου.
Εμείς διακοσμήσαμε το πιάτο με φρέσκη φάβα από την Σκύρο που λόγω του μικροκλίματος έχει γεύση ξεχωριστή.