Συνταγή: Κουραμπιέδες Mικρασιάτικοι – Μνήμες, αγνότητα και γεύση…

Στη Σμύρνη, στη Φώκαια αλλά και στην Αρτάκη η παράδοση ήθελα να φτιάχνουν ολόλευκους κουραμπιέδες χωρίς ζάχαρη από πάνω όπως συνηθίζεται.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Έτσι έφτιαχναν τους κουραμπιέδες της γιορτής αλλά και του γάμου αφού πολλές φορές τους μοίραζαν μαζί με τις μπομπονιέρες. Οι κουραμπιέδες έπρεπε να είναι τραγανοί και να έχουν χαραγματιές όταν ψήνονται με τον σωστό τρόπο.

Κάποιες φορές αντί για σκόνη αμυγδάλου έβαζαν φιστίκι ή ροδοπέταλα τριμμένα για να έχουν κουραμπιέδες σε απίθανα χρώματα.

Οι κυρίες από την Νέα Αρτάκη, στην Εύβοια φτιάχνουν με τον ίδιο σχεδόν τρόπο τους κουραμπιέδες απλά δεν βάζουν σκόνη αμυγδάλου αλλά μόνο αλεύρι. Το σχήμα που τους δίνουν συνήθως είναι φύλλα και σπανιότερα λουλούδια.

Κουραμπιέδες Mικρασιάτικοι 2Η συνταγή δική σας… 

Κουραμπιέδες Μικρασιάτικοι

Από τη Μάρα Ορφανού, δεινή ζαχαροπλάστη

Υλικά

1 κιλό εκλεκτό βούτυρο ή φυτικό βούτυρο

2 κιλά ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

1700 γρ. αλεύρι Νο 2 κοσκινισμένο

300 γρ. σκόνη αμυγδάλου ή τρίμα αμυγδαλόψυχας

Για το φινίρισμα

Φιστίκι Αιγίνης ή ολόκληρο αμύγδαλο

Κουραμπιέδες MικρασιάτικοιΤρόπος παρασκευής

Βάζουμε το βούτυρο στο μίξερ και το χτυπάμε δυνατά με το σύρμα για 20 λεπτά για να «αφρατέψει» καλά.

Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη λίγη λίγη χτυπώντας στη χαμηλή ταχύτητα.

Αφού έχουμε όλη την ποσότητα της ζάχαρης στον κάδο χτυπάμε με το σύρμα και πάλι δυνατά.

Βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ και στον κάδο προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο και ζυμώνουμε καλά.

Προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και γίνει η ζύμη εύπλαστη.

Αρχίζουμε να την πλάθουμε και να δημιουργούμε διάφορα σχέδια κουλουράκια, φύλλα, λουλούδια, μπαλάκια.

Σε ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες.

Αν θέλουμε ενώνουμε τα δύο άκρα από το κουλουράκι βάζοντας ένα φιστίκι στην ένωση.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 20 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να σκεπάσουμε για να διατηρηθούν τραγανοί.

Μικρά μυστικά

Δεν τους αφήνουμε εκτεθειμένους στην πιατέλα αλλά τους βάζουμε τυλιγμένους σε ριζόχαρτο μέσα σε κουτί μεταλλικό.

Μόνο όταν τους σερβίρουμε τους στολίζουμε σε πιατέλα, την τελευταία στιγμή γιατί απορροφούν υγρασία και δεν είναι τραγανοί.

Προηγούμενο άρθροΈνα χαβιάρι αλλιώτικο από τα άλλα, όχι από ψάρι αλλά από σαλιγκάρι! – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη
Επόμενο άρθροΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: Τάρτα τυριών με τοματίνια και κρόκο Κοζάνης – Δείτε την συνταγή στο βίντεο