Οι κουραμπιέδες που δοκίμασα στη Κάρυστο εμπνέουν νοσταλγία. Είναι τραγανοί και νόστιμοι σαν τον παλιό καλό καιρό που λέει η κυρία Σεβαστή.
Οι κουραμπιέδες θέλουν εξαιρετικό βούτυρο για να μοσχομυρίσουν και αμύγδαλα φρέσκα ελληνικά της Εύβοιας αυτά με την μυτερή μυτούλα, έτσι τα ξεχωρίζουμε από τα εισαγόμενα. Όταν τους βγάλουμε από τον φούρνο πρέπει να τους αφήσουμε να κρυώσουν και την άλλη μέρα τους πασπαλίζουμε με κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη.
Το έθιμο θέλει να φτιάχνουν τα κορίτσια αστεράκια ή ρόδια από μελισσοκέρι αφού η περιοχή φημίζεται για την μελισσοκομία της.
Η νοστιμιά τους συναρπάζει…
Κουραμπιέδες Καρυστίας
Από τη Σεβαστή Ζωγράφου, δεινή μαγείρισσα
Υλικά
1 κιλό βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
1 πιατελάκι του γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική
1 αυγό
2 κρόκους αυγών
600 γρ. αμύγδαλα απαλά καβουρδισμένα
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
1, 5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
Για το πασπάλισμα
΄Αχνη ζάχαρη
Τρόπος παρασκευής
Καβουρδίζουμε με βούτυρο σε ένα τηγάνι για 10 λεπτά τα αμύγδαλα ανακινώντας το τηγάνι.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και το ελαιόλαδο και χτυπάμε με το σύρμα για 30 λεπτά. Στα 20 λεπτά ρίχνουμε τα αυγά, πρώτα το ολόκληρο και σιγά σιγά τους κρόκους ένα ένα.
Τρία λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε το κονιάκ χτυπάμε για λίγο και αδειάζουμε σε πήλινη λεκάνη το περιεχόμενο του κάδου.
Στη ζύμη προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι δυνατά για 5 λεπτά.
Πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα και μέγεθος που θέλουμε. Αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες σε ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180ο C για 30 λεπτά.
Αφού ροδίσουν καλά βγάζουμε το ταψί και χωρίς να το σκεπάσουμε αφήνουμε για 5 ώρες να κρυώσουν.
Βάζουμε τους κουραμπιέδες σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη.
Αν θέλουμε τους αφήνουμε και χωρίς ζάχαρη είναι το ίδιο απολαυστικοί.
Μικρά μυστικά
Η ποιότητα των υλικών και ειδικά του βούτυρου είναι πρωταρχικής σημασίας για την επιτυχία.
Αν θέλουμε μόλις βγουν από τον φούρνο τους ραντίζουμε ελαφρά με ανθόνερο γιατί δίνει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.
Το μυστικό είναι να τους αφήσουμε να κρυώσουν και οι παλιές νοικοκυρές τους πασπάλιζαν με άχνη τη δεύτερη ημέρα.