Είμαστε στην καρδιά της άνοιξης και κατά ένα περίεργο τρόπο μόλις φτιάξει ο καιρός, αρχίζω να σκέφτομαι μεζεδάκια και εύκολες συνταγές που μοιράζομαι με φίλους με ένα ποτήρι ούζο ή δροσερή μπύρα και δίπλα τζατζίκι, τυροκαυτερή ή ταραμοσαλάτα. Μια αγαπημένη πανεύκολη συνταγή για φρεσκοτηγανισμένα κολοκυθάκια.
Το μυστικό για να είναι νόστιμα και τραγανά είναι το κουρκούτι που γίνεται με διάφορους τρόπους.
Εμείς σας παρουσιάζουμε κουρκούτι «ζυμωμένο» με μπύρα και μάλιστα φρέσκη ελληνική που έχει γεύση ιδιαίτερη.
Τελευταία οι μικροζυθοποιίες παρουσιάζουν γευστικότατες ελληνικές μπύρες που συναγωνίζονται τις ευρωπαϊκές.
Αξίζει να τις δοκιμάσετε δροσερές και «φευγάτες»
Κολοκυθάκια τηγανιτά
Από τη Λένα Δρακοπούλου
Υλικά
10 μέτρια κολοκυθάκια φρέσκα
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
400 ml μπίρα
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το τηγάνισμα
Ελαιόλαδο
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ ρίχνουμε την μπύρα και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, το αλάτι και πιπέρι.
Με το σύρμα το χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενή, νερουλό χυλό χωρίς σβόλους.
Σκεπάζουμε με διαφάνεια το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε φέτες μέτριες, ούτε πολύ λεπτές ούτε χοντρές.
Τα αλατίζουμε και ρίχνουμε λίγο λεμόνι.
Τα αφήνουμε να τα απορροφήσουν για 20 λεπτά.
Τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί και βουτάμε μια μια φέτα κολοκύθι στο κουρκούτι.
Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι γυρίζοντας με λαβίδα και από τις δύο μεριές μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Σε πιατέλα απλώνουμε απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κολοκυθάκια για να στραγγίσει το ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε σε μεγάλα πιάτα.
Μικρά μυστικά
Στην τηγανιέρα τα κολοκυθάκια γίνονται ακόμα πιο τραγανά.
Αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο γραβιέρα, κεφαλοτύρι, πεκορίνο.
Τα κολοκυθάκια δένουν πολύ με δροσερό τζατζίκι ή τυροκαυτερή ή μια χορταστική χωριάτικη σαλάτα.