Συνταγή – Κολιός Καπνιστός

Το καλοκαίρι ο κολιός είναι στα καλύτερά του, γιαυτό η παράδοση θέλει να λέγεται “… και ο κολιός τον Αύγουστο..”

sissy
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού
Η αλήθεια είναι ότι και τον Ιούλιο είναι απίθανος. Αλλωστε εμείς πάντα ψάχνουμε και σας δίνουμε τις καλύτερες χρηστικές εποχικές συνταγές και σας “αποκαλύπτουμε” μαγειρικά μυστικά επτασφράγιστα.
Η Κάλυμνος εκτός από νησί των σφουγγαράδων είναι και το νησί με τις ωραιότερες ψαρολιχουδιές. Ο καπνιστός κολιός είναι κάποια από αυτές … η φημισμένη Συνεταιριστική Επιχείρηση Καλύμνου, μας έδωσε την ακριβή συνταγή και βέβαια εσείς μπορείτε να την εφαρμόσετε και για άλλα ψάρια όπως βακαλάο, σαρδέλες, γαβράκια … έτσι θα εξασφαλίσετε για το τσιπουράκι σας εκλεκτό μεζέ φτιαγμένο από εσάς άρα και πολύ φθηνότερο. Καλοφάγωτο…

Κολιός Καπνιστός

Από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Καλύμνου «Παναγία Υπαπαντή», Kalymnos Seafood

Υλικά

Κολιός, όσα ψάρια θέλουμε

χοντρό θαλασσινό αλάτι

κλωναράκια θρούμπη

κλωναράκια θυμάρι

κολιός-καπνιστόςΤρόπος παρασκευής

Με κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε τους κολιούς, τους πλένουμε προσεκτικά και κόβουμε το κεφάλι τους.

Τους βάζουμε σε δοχείο ή ψάθινο καλάθι, στρώνοντας το ένα ψάρι δίπλα στο άλλο μέχρι να δημιουργήσουμε μία στρώση.

Καλύπτουμε με αρκετό χοντρό αλάτι και αφήνουμε να “παστωθούν” για 12 ώρες τουλάχιστον βάζοντας κάποιο βάρος πάνω από την επιφάνειά τους.

Τινάζουμε καλά τους κολιούς για να φύγει το αλάτι και τους πλένουμε πολύ καλά με άφθονο τρεχούμενο νερό.

Τους κρεμάμε από την ουρά σε σχοινί και αφήνουμε σε σκιερό και ευάερο μέρος για 1 ημέρα.

Ανάβουμε φωτιά με ξύλο ελιάς ή βελανιδιάς ή πορτοκαλιάς και τη διατηρούμε σιγανή, προσθέτοντας κλωνάρια θρούμπης, θυμαριού και φλούδες πορτοκαλιού.

Αφήνουμε τα ψάρια πάνω από τον καπνό για 3-5 ώρες τουλάχιστον.

Για το σερβίρισμα, κόβουμε το ψάρι σε κομμάτια, προσθέτουμε ελαιόλαδο και φρέσκο χυμό λεμονιού και γαρνίρουμε με φέτες λεμόνι, ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και μαϊντανό.

Μικρά μυστικά

Το ψάθινο καλάθι είναι προτιμότερο γιατί φεύγουν τα υγρά. Κάτω από το καλάθι βάζουμε μια λεκάνη.

 ΄Ετσι το έκαναν από τους βυζαντινούς ακόμα χρόνους.

Προηγούμενο άρθροΔιευκρινίσεις του ΟΓΑ για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης
Επόμενο άρθροCooking recipes – Smoked Chub mackerel.