Κατιμέρι Αιτωλοακαρνανίας … θαύμα γεύση!

Κατιμέρι

Εθιμικό εορταστικό γλυκό που φέρνει τύχη αφού έχει αμύγδαλα, καρύδια, μέλι, αρωματικά και σουσάμι. Τα γλυκά με πολυσπόρια «θέλει» η παράδοση να χαρίζουν χαρά στο σπίτι που φτιάχνονται και σε αυτούς που τα μοιράζονται.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα κατιμέρια, τα συναντάμε σε πολλές παραλλαγές, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας. Στην Κω τα γεμίζουν με ντόπιο τυρί, μέλι και κανέλα, οι σμυρνιές τα λούζουν με πετιμέζι, στην Πελοπόννησο τα παραγεμίζουν με γλυκιά κρέμα και ξηρούς καρπούς ή και αποξηραμένα σύκα, στην Κεντρική Ελλάδα η γέμιση έχει κολοκύθα, σταφίδες και καρύδια και στα καστανοχώρια η κρέμα κάστανου δίνει ξεχωριστή γεύση.

Εμείς σας δίνουμε την πιο νόστιμη συνταγή από την Αιτωλοακαρνανία. Απολαύστε την..

katimeri-etoloakarnaniasΚατιμέρι Αιτωλοακαρνανίας

Από την Περσεφώνη, του εστιατορίου «Το αρχοντικό της Περσεφώνης» Μεσολόγγι

Υλικά

700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

300 ml. ελαιόλαδο

200 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα

200 γρ. καρύδια χοντροκομμένα

1/2 κ.γ κανέλλα τριμμένη

15 γρ. γαρύφαλλο τριμμένο

2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

1 κ.σ. καβουρδισμένο σουσάμι

2  κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

Λίγο αλάτι

1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ πορτοκαλιού

Λίγο νερό

Για το σιρόπι

1 λίτρο νερό

500γρ. ζάχαρη

2 κ.σ. μέλι

Τρόπος παρασκευής

katimeri-etoloakarnanias-2Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το νερό μαζί με το κοσκινισμένο αλεύρι, την ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το αλάτι και τα χτυπάμε με τον γάντζο μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη που να ξεκολλά από τα χέρια μας.

Κόβουμε την ζύμη σε μπαλάκια και την σκεπάζουμε με μια πετσέτα.

Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.

Ετοιμάζουμε την γέμιση.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, την φρυγανιά, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τέλος το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Ανοίγουμε με τον πλάστη τα φύλλα που πρέπει να είναι σχετικά λεπτά. Για μεγαλύτερη ευκολία στο άνοιγμα πασπαλίζουμε και τον πλάστη και την επιφάνεια που ανοίγουμε το φύλλο.

katimeri-etoloakarnanias-3
Η μητέρα της Περσεφώνης επί τω έργω

Τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και στην μέση βάζουμε την γέμιση.

Τα κάνουμε ρολό και τα στρίβουμε κυκλικά.

Τα βάζουμε σε ένα ταψί ολόγυρα.

Σε τηγάνι ζεσταίνουμε πολύ καλά ελαιόλαδο και περιχύνουμε τα κατιμέρια ώστε να πάρουν ωραίο χρώμα.

Βάζουμε το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 180ο C για 30 λεπτά.

Αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει και φτιάχνουμε σε μια κατσαρόλα το σιρόπι. Ρίχνουμε το νερό και την ζάχαρη και αφού αρχίσει να δένει τότε προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά και όπως είναι καυτό το σιρόπι το ρίχνουμε στο γλυκό μας που έχει κρυώσει.

Μετά από λίγο κόβουμε το κατιμέρι σε κομμάτια.

Η γεύση…

Προηγούμενο άρθροΑσυνήθιστα κρύα για τέτοια εποχή είναι τα νερά των ελληνικών θαλασσών, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου
Επόμενο άρθροΑνακαλύφθηκε στην Κίνα ένας ασυνήθιστος μικροσκοπικός δεινόσαυρος με φτερά νυχτερίδας