Συνταγή: Καστανοπατάτου βουνίσια – Ένα ξεχωριστό πιάτο!

Καστανοπατάτου βουνίσια
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

KAΣΤΑΝΟΠΑΤΑΤΟΥ  ΒΟΥΝΙΣΙΑ 

Τώρα που τα κάστανα ωριμάζουν και είναι στα καλύτερά τους μπορούμε να φτιάξουμε μια γευστική δημιουργία ζηλευτή, νόστιμη και εύκολη. 

Την καλύτερη την απολαύσαμε πριν λίγες μέρες στα Λευκά Όρη της Κρήτης, με το πρώτο χιονάκι να στεφανώνει την κορυφογραμμή. Τζάκι, ωραία παρέα και κόκκινο κρασί.

Η συνταγή δική σας…

Leyka ori Λευκά όρη Κρήτη
Κρήτη – Λευκά όρη

Η συνταγή από τον Στέλιο Τριλυράκη της ξακουστής  ταβέρνας του Ντουνιά, στην Δρακώνα της Κρήτης.

 ΥΛΙΚΑ

500 γρ. κάστανα καθαρισμένα

Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο

500 γρ πατάτες κομμένες κυδωνάτες

2-3 μεγάλες ώριμες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη

2 φύλλα δάφνης

1-2 καρότα κομμένα σε χονδρές φέτες

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Καστανοπατατού 1

 ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να «γυαλίσει».

Προσθέτουμε τα καρότα και τις πατάτες μας.

Ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

Αμέσως μετά ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και βάζουμε και μια κουταλιά ζάχαρη καστανή.

Συμπληρώνουμε και λίγο νερό χλιαρό μέχρι να σκεπάσει τις πατάτες και τα άλλα υλικά μας.

Μετά από 15 λεπτά και ενώ οι πατάτες έχουν μισογίνει ρίχνουμε τα κάστανα και την δάφνη.

Ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε να βράσουν για 15 – 20 λεπτά ακόμα για να μελώσει η σάλτσα μας.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνουμε για 10 λεπτά σκεπασμένη.

Το βουνίσιο καστανοπατατού  «δένει»  αρμονικά με απάκι ή σύγκλινο ή λουκάνικο ψητό.

 

Προηγούμενο άρθροΜαθαίνουμε για την Ιγμορίτιδα που μας ταλαιπωρεί – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη
Επόμενο άρθροΕΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ : Οι διαιτητές των αγώνων 24 και 25/11/2018