Συνταγή: Ισλί – τα κεντημένα μελομακάρονα της ανατολής με καρύδια

Ισλί – τα κεντημένα μελομακάρονα της ανατολής με καρύδια

IΣΛΙ ΤΑ ΚΕΝΤΗΜΕΝΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΠΑΡΑΓΕΜΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Γουρλίδικα μελομακάρονα σε σχήματα κυρίως τριγωνικά και κεντημένες δημιουργίες της νοικοκυράς με τσιμπιδάκι, τρίφτη, πιρούνι η βελόνι. Κεντίδια όσα και οι καυμοί της, η παράδοση θέλει να ξορκίζονται ….και γιατί μέσα η καρδιά της είναι πλούσια σε συναισθήματα και καλοσύνες. Ετσι και τα ισλί είναι ολόγεμα καρύδια, κανέλα, σταφίδες ή αμύγδαλα όσες και οι χάρες της νοικοκυράς….

Σκέψεις συνειρμικές ….. που «ξορκίζουν» τις δυσκολίες και φέρνουν ευτυχία…

Στην Ν.Καρβάλη, Καβάλας δοκίμασα τα καλύτερα διά χειρός της φίλης του emvolos.gr Έλσας, που είναι περίφημη μαγείρισσα και διατηρεί τις παραδόσεις και ξέρει να σέβεται τις ρίζες της …

μελομακάρονα κεντημένα 2

ΓΝΗΣΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΕΛΣΑΣ ΙΩΣΗΦΙΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΑΡΒΑΛΗ

ΥΛΙΚΑ

2 ποτήρια ελαιόλαδο

Μισό ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού

1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

1 σφηνάκι κονιάκ

1 κ.γ. σόδα

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή όσο πάρει

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

1 ποτήρι νερού καρύδια ψιλοκομμένα

1 κ.γ. κανέλα

1/3 κ.γ. γαρύφαλο

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

1 ½ ποτήρι νερό

1 ποτήρι ζάχαρη

1 ½ ποτήρι μέλι

μελομακάρονα κεντημένα 2

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε την ζάχαρη με το ελαιόλαδο δυνατά μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή.

Σε ένα ποτηράκι διαλύουμε την σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και στο κονιάκ διαλύουμε το μπέικιν πάουντερ.

Προσθέτουμε στο μίγμα της ζάχαρης, το ξύσμα πορτοκαλιού, την σόδα με το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ με το μπέικιν πάουντερ.

Χτυπάμε για ένα δευτερόλεπτο το μίξερ για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μίγμα.

Χτυπάμε στο μίξερ μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και εύπλαστη.

Την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να «ξεκουραστεί» για 45 λεπτά.

Από την ζύμη κόβουμε κάθε φορά ζυμαράκι όσο ένα καρύδι και το πατάμε στην μέση μέχρι να ανοίξει λίγο.

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και με ένα κουταλάκι γεμίζουμε την καρδιά του ισλί με τα καρύδια.

Με την παλάμη μας δίνουμε σχήμα τριγωνικό ή μακρόστενο.

Αρχίζουμε να κάνουμε σχήματα στην επιφάνεια με το πιρούνι ή με ειδικό εργαλείο.

Με το πινέλο περνάμε ελαιόλαδο ένα ταψί και απλώνουμε σε σειρά τα ισλί με την κεντημένη επιφάνεια προς τα πάνω.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά.

Αφήνουμε τα ισλί να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι που πρέπει να είναι ζεστό.

Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μέχρι το σιρόπι να «δέσει»

Με τρυπητή κουτάλα «περνάμε» τα ισλί από το σιρόπι για να παραμείνουν τραγανά.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε τα ισλί με καρύδια η ΄Ελσα όμως και εγώ τα προτιμάμε χωρίς…..

Στην Καπαδοκία συνήθιζαν να βάζουν ολόγυρα πέταλα τριαντάφυλλου…

Προηγούμενο άρθροΑυξημένος ο κίνδυνος καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού για όσες γυναίκες κάνουν παιδί, ιδίως για τις πολύτεκνες
Επόμενο άρθροΒ. Κικίλιας: Η βία είναι η μαμή της εκτροπής