Αληθινή συνταγή 100 ετών
Τα νεράντζια είναι τώρα στα καλύτερά τους για γλυκό του κουταλιού που χαρίσει την αρωματική του πινελιά τα χειμωνιάτικα βράδια μας.
Είναι εύκολη συνταγή και πολύ αρωματική.
Η συνταγή δική σας από τη φίλη Γιώτα από το Ευηνοχώρι, των κρυστάλλινων νερών, στην Αιτωλοακαρνανία.
Νεράντζι στη κλωστή
Από την Γιώτα Aντωνιάδου, μέλος Λαογραφικού Συλλόγου Μουσείου Ευηνοχωρίου
Υλικά
5 φρέσκα νεράντζια
1 κιλό ζάχαρη καστανή
Χυμό από μισό φρέσκο λεμόνι
Ξύνουμε τα νεράντζια περνώντας την φλούδα τους από τον τρίφτη για να φύγει η πικράδα και να αναδυθούν τα αρώματά τους.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με παγωμένο νερό και τα αφήνουμε όλη μέρα αλλάζοντας νερό συνολικά 5 φορές.
Κόβουμε τα νεράντζια στην μέση και μετά σε τρία κομμάτια το κάθε μισό.
Αφαιρούμε την φλούδα από την ψίχα.
Αν θέλουμε από την ψίχα δημιουργούμε μια αρωματική μαρμελάδα σε δεύτερο στάδιο.
Για τα γλυκά ρολάκια χρησιμοποιούμε μόνο την φλούδα.
Τυλίγουμε το κάθε κομμάτι σαν ρολό και με μια χονδρή βελόνα και κλωστή δημιουργούμε ένα στεφάνι νεραντζένιο.
Σε σκεπασμένη κατσαρόλα με νερό σιγοβράζουμε τα νεραντζάκια για 15 λεπτά και χύνουμε το πρώτο νερό. Αλλάζοντας νερά βράζουμε 3 φορές ακόμα για 15 λεπτά κάθε φορά.
Βγάζουμε το νεραντζένιο στεφάνι και το σουρώνουμε καλά.
Σε κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη, το στεφάνι με τα ρολά νεραντζιού που έχουν μαλακώσει και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό παγωμένο.
Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
Σταματάμε το βράσιμο κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά κα συνεχίζουμε την άλλη μέρα 15 λεπτά βράσιμο ακόμα προσθέτοντας το χυμό λεμονιού.
Αφήνουμε τα νεραντζάκια να κρυώσουν και κόβουμε την κλωστή.
«Ξεπερνάμε» τα ρολά και τα βάζουμε στο βάζο ξεχειλίζοντας το με σιρόπι.
Κλείνουμε ερμητικά τα βάζα μας και τα φυλάμε στο ψυγείο.
Μυστικό
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 50-80ο C «απολυμαίνουμε» τα βάζα μας για 20 λεπτά και αμέσως μετά τα γεμίζουμε με το γλυκό μας. Τα αναποδογυρίζουμε για ένα βράδυ και την επόμενη τα «φυλάμε» σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.