Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον πυρετό – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Το παιδί σας ανέβασε πυρετό και έχετε πανικοβληθεί;  Θα σας πούμε τι πρέπει να γνωρίζετε για τον πυρετό στην παιδική ηλικία.

Μαρια αλιμπερτι 2
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Ο πυρετός στα παιδιά είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και φυσικά εμφανίζεται σαν σύμπτωμα πολλών ασθενειών.

Ποιες είναι όμως οι συχνότερες απορίες των γονιών για τον πυρετό;

 Πολλές φορές οι γονείς βάζουν το θερμόμετρο στο παιδί τους για να διαπιστώσουν αν έχει πυρετό όταν το δουν να κοκκινίζει  στο πρόσωπο, ή όταν είναι ζεστό, ή όταν τα μάτια του κλείνουν και διαμαρτύρεται για πονοκέφαλο.

Προσοχή η θερμοκρασία ενός παιδιού μπορεί να ανέβει χωρίς να είναι πυρετός και αυτό έπειτα από έντονο παιχνίδι, κλάμα, αλλά και από τα σκεπάσματα ύπνου.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον πυρετό33Οι παιδίατροι συμβουλεύουν, όταν το παιδί έχει τα συμπτώματα να μετριέται ο πυρετός κάθε 2-4 ώρες  και να παίρνει αντιπυρετικά.

Η θερμοκρασία μετριέται με θερμόμετρα που τοποθετούνται  στη μασχάλη, το στόμα, ή στον ορθό, πάντα στο ίδιο μέρος, και όχι σε διαφορετικό κάθε φορά γιατί οι θερμοκρασίες είναι διαφορετικές σε κάθε σημείο μέτρησης.

Η θερμοκρασία μέχρι έως 37.3 ºC θεωρείται φυσιολογική για ένα παιδί, όταν είναι από 37.3 ºC  –  38 C τότε αρχίζουν τα δέκατα και από 38 ºC και είναι πυρετός.

Οι παιδίατροι συμβουλεύουν να μη δίνετε αντιπυρετικά στα παιδιά όταν η θερμοκρασία τους είναι λιγότερη από τους 38 ºC.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον πυρετόΤο παιδί δεν είναι απαραίτητο να μείνει στο κρεβάτι όταν έχει πυρετό , αντίθετα όταν κινείται σε χώρους που το ευχαριστούν αισθάνεται καλύτερα και κατάσταση του βελτιώνεται όταν αυξήσει τα  ενδιαφέροντά του.

Η ανορεξία είναι φυσικό επακόλουθο του πυρετού, ενώ οι φρουτοχυμοί και ιδιαίτερα πορτοκαλάδες είναι το καλύτερο για την κατάστασή του.

Όταν το παιδί σας ανεβάζει πυρετό καλό είναι να ενημερώστε τον γιατρό του και μην περιμένετε να περάσει το κλασικό 3 ήμερο πυρετού, μπορεί να έχει κάποια ασθένεια που χρειάζεται αντιβίωση και κάποιο επιθετικό τρόπο αντιμετώπισης.

Προηγούμενο άρθροΜε την δική μου ματιά – Από την Πηγή Περσιάδου
Επόμενο άρθροΣυνταγή: Γλυκό του κουταλιού νεράντζι στη κλωστή