Συνταγή – Γλυκό κουταλιού κουμκουάτ

Γλυκό κουταλιού κουμκουάτ

Γλυκό κουμ κουάτ

Γεύση που μας ταξιδεύει στην Κέρκυρα, αφού εκεί πρώτα καλλιεργήθηκε το κουμκουάτ.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού
Εκεί το βρίσκουμε σε διάφορες εκδοχές από γλυκό του κουταλιού και λικέρ μέχρι ζαχαρωτό ή τυλιγμένο στην καρδιά αμυγδαλόπαστας.
Στην τελευταία γαστρονομική μας απόδραση στο νησί των Φαιάκων, με την φιλεναδίτσα μου, δοκιμάσαμε την πιο ονομαστή εκδοχή του γλυκού κουταλιού του κουμ κουάτ αλλά η Νανά έβαλε την δική της πινελιά και το γλυκό «ανέβηκε σκάλες»…

Η συνταγή δική σας…

Γλυκό κουταλιού κουμκουάτ 2

Γλυκό κουμ κουάτ

Από την πολυβραβευμένη executive chef Νανά Γκαμπούρα, του Catering Aθηνά, Σέρβια Κοζάνης

Υλικά

1 κιλό κουμκουάτ

800γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

200 ml νερό

1 ξύλο κανέλας

Χυμό από 2 λεμόνια

Τρόπος Παρασκευής

Πλένουμε τα κουμκουάτ και τα καθαρίζουμε από τα κοτσανάκια τους.

Τρυπάμε τα κουμκουάτ με ένα μαχαιράκι και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα.

Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν τελείως.

Γλυκό κουταλιού κουμκουάτ 22 1Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά ακόμα, προσθέτοντας και την κανέλα.

Τα αδειάζουμε προσεκτικά σε ένα σουρωτήρι και αφαιρούμε την κανέλα.

Τα ξεπλένουμε με παγωμένο νερό.

Βάζουμε ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το νερό σε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά.

Προσθέτουμε τα κουμκουάτ.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου για 2 ώρες, μέχρι τα φρούτα να μαλακώσουν.

Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό δυο γυάλινα δοχεία χωρητικότητας 500 ml το καθένα, να βράσουν  σε χαμηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά, ώστε να αποστειρωθούν.

Τα βγάζουμε, με λαβίδα, τα αναποδογυρίζουμε σε μια πετσέτα για να στεγνώσουν καλά.

Τα γυρίζουμε και με κουτάλα τα γεμίζουμε με τα κουμκουατ .

Κλείνουμε καλά και τα αναποδογυρίζουμε για ένα βράδυ.

Διατηρούμε το γλυκό σε δροσερό μέρος και το καταναλώνουμε όλο τον χρόνο.

Μικρά μυστικά

Τα γυάλινα δοχεία πρέπει να είναι εντελώς στεγνά γιατί αλλιώς το γλυκό μας θα ζαχαρώσει.

Προηγούμενο άρθρο: Ένα νέο υπό δοκιμή αντιβιοτικό «δούρειος ίππος» αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον
Επόμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Παλαίμαχοι Αλεξάνδρειας με Βετεράνους ΠΑΟΚ σήμερα σε φιλανθρωπικό αγώνα ποδοσφαίρου