Γιορτινοί λουκουμάδες
Έφτασαν τα Χριστούγεννα… και τραπέζι χωρίς γλυκά φαντάζει άδειο ή αν θέλετε, κάτι του λείπει…
Συμπληρώστε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας με τους γιορτινούς λουκουμάδες και θα τους απολαύσουν με βουλιμία μικροί και μεγάλοι.
Η συνταγή δική σας…
Από την Φωτεινή Κασσαβέτη κορυφαία βοτανολόγο και υπέροχη μαγείρισσα!
ΥΛΙΚΑ
220 ml νερό
12 γρ. ζάχαρη
10 γρ. μαγιά νωπή
1 βανίλια σε σκόνη
40 ml ηλιέλαιο
1 πρέζα κανέλα
3 γρ. αλάτι
240 γρ. αλεύρι σκληρό κοσκινισμένο
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
500 ml νερό
1 κιλό ζάχαρη
Χυμό από μισό λεμόνι
100 ml γλυκόζη
50 γρ. μέλι θυμαρίσιο
ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ
Καρύδια χοντροτριμμένα
Μέλι
Κανέλα σε σκόνη
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε να πάρουν μια βράση ανακατεύοντας ελαφρά μέχρι να «δέσει» το σιρόπι.
Σε μια μπασίνα (λεκάνη) βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σκεπάζουμε το μίγμα με μια μεμβράνη και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά.
Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα προθερμαίνουμε το ηλιέλαιο μέχρι να φθάσει στους 170ο C.
Κόβουμε την ζύμη και την σφίγγουμε στην παλάμη μας. Η ζύμη που περισσεύει «κόβεται» με ένα κουτάλι και την ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
Τους τηγανίζουμε γυρίζοντάς τους και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Όπως είναι ζεστοί οι λουκουμάδες τους απλώνουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί απορροφητικό για δευτερόλεπτα και αμέσως μετά με τρυπητή κουτάλα τους βουτάμε στο σιρόπι που ήδη έχει κρυώσει.
Το μυστικό της επιτυχία είναι ζεστοί λουκουμάδες σε κρύο σιρόπι.
Σερβίρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με καρύδια, κανέλα και μέλι επιπλέον αν θέλουμε
Αν θέλουμε πιο γιορτινή πινελιά «αγκαλιάζουμε» τους λουκουμάδες που δίνουμε διάφορα σχήματα με μια κορδέλα καραμέλας από ιβίσκο…