Μίλα μου για μήλα … η παραδοσιακή συνταγή των ορεσίβειων για τις γιορτές. Η συνταγή που προτείνουμε είναι πανεύκολη και αντικαθιστά επάξια το γλυκό χωρίς να πάρουμε «κενές θερμίδες».
Το μήλο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι λιγότερο αμαρτωλό από την σοκολάτα ή την σαντιγί. Στα μήλα λοιπόν, λέμε «ναι» γιατί ξεχειλίζουν από βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, είναι νόστιμα και φθηνά…
Διαλέγουμε τα μήλα Ζαγοράς που είναι ΠΟΠ, λαχταριστά ολοκόκκινα, χυμώδη, γλυκά και αρωματικά ποικιλίας Starking delicious. Τα μήλα ταιριάζουν με τα πορτοκάλια γιατί ενδυναμώνουν το άρωμά τους και χαρίζουν ακόμα περισσότερες βιταμίνες.
Η συνταγή που προτείνουμε είναι πανεύκολη και ότι πρέπει για τις γιορτινές ημέρες. Αντικαθιστούν επάξια το γλυκό χωρίς να μας δώσουν «κενές θερμίδες».
Mήλα Ζαγοράς αλά καραμελέ
Από την Δέσποινα Ανδραλή – ιδιοκτήτρια του “Αγιολί” του καλύτερου εστιατορίου της Θεσσαλονίκης στην παραλιακή – Λεωφ. Νίκης 15
Υλικά για 4 άτομα
400 γρ. μήλα Ζαγοράς ή αλλιώς 2 μεγάλα μήλα
Χυμό από ένα πορτοκάλι για να περιχύσουμε τα μήλα
60 γρ. καστανή ζάχαρη
40 γρ. βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
80 ml χυμό πορτοκαλιού
25 ml Grand Marnier ή λικέρ επιλογής μας
50 γρ. σταφίδες μαύρες
2 γρ. κανέλα σε σκόνη
60 γρ. μίγμα ξηρών καρπών αμύγδαλο, φιστίκι, καρύδι, φουντούκι
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε 8 κομμάτια χωρίς να αφαιρέσουμε την φλούδα.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ με ρίχνουμε χυμό πορτοκαλιού για να μην μαυρίσουν και να πάρουν από την αρχή ωραίο άρωμα.
Σε αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε στην μέση την ζάχαρη και την αφήνουμε για 2-3 λεπτά να «λαμπικάρει» και να αρχίσει να λιώνει.
Τότε ρίχνουμε το βούτυρο και ανεβάζουμε την φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε τα μήλα στο τηγάνι και αφήνουμε να πάρουν χρώμα για 4 λεπτά και ανακατεύοντας ελαφρά.
«Σβήνουμε» με το λικέρ μας και μετά από δευτερόλεπτα ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού.
Αφήνουμε να «δέσει» η σάλτσα μας για 1 λεπτό και προσθέτουμε τις σταφίδες αφήνοντάς να μαλακώσουν για 1 λεπτό ακόμα.
Πασπαλίζουμε με την κανέλα και αφήνουμε λίγο να «χυλώσει» η σάλτσα.
Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την βανίλια και τους ξηρούς καρπούς.
Περιμένουμε δευτερόλεπτα για να «ξεχυθούν» τα αρώματα και ανακινούμε ελαφρά το τηγάνι.
Σερβίρουμε σε πιατέλα και αν θέλουμε την διακοσμούμε με ψιλοκομμένες ροδέλες μήλου ή πορτοκαλιού.