“Γεννήθηκαν” στην Αμερική και έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για μια χαρούμενη εκδοχή ενός μικρού ή μέτριου κέικ που ψήνεται σε καραμελόχαρτα ή φορμάκια ή τυλίγεται ολόγυρα με ειδικό αντικολλητικό χρωματιστό χαρτί. Στο κέικ δίνουμε την γεύση που μας αρέσει και βέβαια το ανάλογο άρωμα.
Το “καπελάκι” δημιουργείτε από βουτυρόκρεμα που έχει τα αγαπημένα μας χρώματα και αρώματα και το σχήμα δίνεται με την βοήθεια κορνέ διαφόρων σχημάτων. Οι καρδούλες, τα λουλουδάκια, οι φατσούλες που δίνουμε στην ζαχαρόπαστα κάνουν τα γλυκάκια μας αγαπησιάρικα. Την ζαχαρόπαστα την αγοράζουμε έτοιμη και σαν πλαστελίνη την “ανοίγουμε” με έναν μικρό πλάστη και κόβουμε με το τσέρκι δίνοντας διάφορα σχήματα.
Του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα και ένα cupcake με καρδούλες και ωραία χρώματα θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα από τον αγαπημένο σας.
Οι μικροί μας φίλοι λατρεύουν τις φατσούλες και τα χαρούμενα σχήματα και το Καρναβάλι “απαιτεί” ακόμα μεγαλύτερη φαντασία και δημιουργικότητα.
Ο φίλος του ΄Εμβολου αρχιζαχαροπλάστης Σωτήρης Λασκαρίδης μας δίνει την συνταγή και τα μυστικά της.
Cupcakes της χαράς
Από τον Σωτήρη Λασκαρίδη, executive chef Αντιπρόεδρο της Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδας
Υλικά
180 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
80 γρ.βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
12 γρ.μπέικιν πάουντερ
210 γρ.ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι
μια πρέζα βανίλια
1 αυγό
170 ml.γάλα φρέσκο
Για την βουτυρόκρεμα
250 γρ. βούτυρο φρέσκο Ολλανδίας, σε θερμοκρασία δωματίου
600 γρ. ζάχαρη άχνη
3 σταγόνες λεμονιού
Μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής και άρωμα
Για το φινίρισμα
Ζαχαρόπαστα διαφόρων χρωμάτων από την αγορά
Τρόπος παρασκευής
Σε καθαρό και στεγνό κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και την ζάχαρη και τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι να “αφρατεύσουν”.
Προσθέτουμε τα αυγά και την ζάχαρη και τέλος το κοσκινισμένο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το γάλα, την βανίλια και το αλάτι.
Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Μοιράζουμε με το κορνέ το μείγμα στα καραμελόχαρτα που έχουμε βάλει μέσα στο ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για να “σταθεί” καλύτερα η βουτυρόκρεμα, το καπελάκι τους, που έχει τα χρώματα που αγαπάμε.
Βάζουμε το βούτυρο, την ζάχαρη άχνη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε δυνατά με το σύρμα για 5 λεπτά. Προσθέτουμε 3 σταγόνες λεμονιού, το χρώμα ζαχαροπλαστικής και το άρωμα που μας αρέσει και χτυπάμε για 2 λεπτά ακόμα, προκειμένου να διαχυθούν σε όλη την κρέμα.
Γεμίζουμε με την βοήθεια κουταλιού την σακούλα ζαχαροπλαστικής και χρησιμοποιώντας το κορνέ Νο 10 ή κάποια ακόμα και γαρνίρουμε το κέικ μας, κάνουμε δηλαδή το καπελάκι του.
Στρώνουμε με ένα πλάστη την ζαχαρόπαστα και με τσέρκια την κόβουμε δίνοντας διάφορα σχήματα που θα στολίσουν το γλυκάκι μας.
Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ζαχαρόπαστα μπορούμε να πασπαλίσουμε το γλυκό μας, με χρωματιστή ζάχαρη ή να αγοράσουμε και έτοιμες φιγούρες.
Σερβίρουμε τα cupcakes σε πιατέλες ή διαφανείς τουρτιέρες.