Γεύση της θάλασσας “φευγάτη” και αξέχαστη.
Συνοδεύει το ουζάκι μούρλια. Η Λέρος φημίζεται για την ποικιλία των ψαρομεζέδων αλλά το χταπόδι τηγανητό είναι μακράν το καλύτερο…
Την πρώτη βραδιά που βρέθηκα στην Λέρο, ατενίζοντας το υπέροχο γαλάζιο και το Κάστρο από το ξενοδοχείο του Αντώνη Φυλακούρη, απόλαυσα την παρέα και το χταποδάκι με δροσερές σαλάτες και μια φάβα αέρινη που μου είπαν ότι καλλιεργείται στην Σχοινούσα. Η απόλαυση!
Η συνταγή δική σας.
Λέρος – το κάστρο
Χταπόδι τηγανητό με ξύδι
Από την Μαρία Φυλακούρη του ξενοδοχείου Leros Princess, Αλιντα Λέρου
2 κιλά φρέσκο χταπόδι, καλά χτυπημένο ή κατεψυγμένο
Ελαιόλαδο
5 κ.σ. αλεύρι
Μισό ποτηράκι δυνατό ξύδι από κρασί
Τρόπος παρασκευής
Με κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε μερίδες αφαιρώντας την κοιλιά και τα μάτια.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και “σιγοψήνουμε” το χταπόδι μέχρι να «βγάλει» τα υγρά του και να στεγνώσει.
Τότε το βγάζουμε από το τηγάνι και το «ακουμπάμε» στην πιατέλα με το αλεύρι και το πασπαλίζουμε παντού μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια με ένα “χιονένιο στρώμα”.
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο να “κάψει” και τηγανίζουμε το χταπόδι από τις δύο πλευρές γυριζοντάς το με λαβίδα και ποτέ με το πιρούνι.
Μόλις πάρει κόκκινο χρώμα το περιλούζουμε με ξύδι και το αφήνουμε να πάρει δύο βράσεις.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Σερβίρουμε με φάβα και καραμελωμένα κρεμμύδια ή πράσινη σαλάτα ή δροσερή κρέμα γιαουρτιού με αρωματικά.
Μικρά μυστικά
Αντί για αλεύρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψιλό σιμιγδάλι όπως το κάνουν στην Νίσυρο.