Χταπόδι κοκκινιστό λέρικο με μακαρονάκι κοφτό

Χταπόδι κοκκινιστό λέρικο με μακαρονάκι κοφτό
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού

Το καλοκαιρινό πιάτο με αρώματα της θάλασσας που ξετρελλαίνει μικρούς και μεγάλους.

Το πιο νόστιμο, το δοκίμασα στην Λέρο αφού η περιεκτικότητα του νερού σε αλάτι και το μικροκλίμα της το διασφαλίζουν. Η Μαρία Φυλακούρη ξενοδόχος του νησιού μας δίνει την συνταγή και εμείς το απολαύσαμε δεόντως.

Η συνταγή δική σας.

Χταπόδι κοκκινιστό λέρικο με μακαρονάκι κοφτό 2

Χταπόδι κοκκινιστό λέρικο με μακαρονάκι κοφτό

Από την Μαρία Φυλακούρη του ξενοδοχείου Leros Princess, ΄Αλιντα Λέρου

Υλικά

2 κιλά χταπόδι

2-3 ξερά κρεμμύδια τριμμένα

2-3 φύλλα δάφνης

½ ξυλάκι κανέλας

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο χωρίς την πράσινη φύτρα

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι

1 κουτί χυμό ντομάτας ή 3 ντομάτες ώριμες τριμμένες

1 κ.σ. ζάχαρη καστανή

Τρόπος παρασκευής

Χταπόδι κοκκινιστό λέρικο με μακαρονάκι κοφτό 3Βράζουμε το χταπόδι με νερό που μόλις το σκεπάζει για 30΄.

Το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και  μόλις «κάψει» σοτάρουμε το χταπόδι.

Μόλις απορροφηθούν τα υγρά ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζουμε  το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα.

Προσθέτουμε την ντομάτα, την δάφνη, το πιπέρι, την κανέλα, την ζάχαρη και ανακατεύουμε αφήνοντας να σιγοβράσουν σε σκεπασμένη κατσαρόλα.

Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί το χταπόδι.

Μόλις το χταπόδι τρυπιέται με το πιρούνι είναι έτοιμο.

Τότε προσθέτουμε το μακαρονάκι. Ανακατεύουμε ελαφρά και μετά από 8-10 λεπτά είναι  έτοιμο.

Τα μακαρονάκια πρέπει να είναι al dente για να μην λασπώσουν.

Επιλεκτικά στο τέλος ρίχνουμε αλάτι.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και σε 5 λεπτά σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Παρασκευή 17-07-2020
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 17 Ιουλίου 2020