Συνταγή: Χορτοτυροπιτάκια κουρού – Υπέροχα και νόστιμα! – Τα αγαπημένα μου

Οι φίλοι μου πάντα μου ζητούν να τους φτιάξω τα χορτοτυροπιτάκια μου και εγώ αν έχω όρεξη δεν τους χαλάω χατήρι.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Είναι τόσο νόστιμα και αρωματικά αφού έχουν σπανάκι, πράσο, μάραθο, καυκαλήθρες, φρέσκα κρεμμυδάκια αν βρούμε και άλλα μυριστικά τόσο καλύτερα. Η μαλακή φέτα ή το ξινοτύρι ή ξίγαλο ή ακόμα και η τριμμένη κεφαλογραβιέρα πάνε τρέλα με τα χόρτα και την νόστιμη ζύμη.

Μοιράζομαι την αγαπημένη μου συνταγή και καλή επιτυχία.

Χορτοτυροπιτάκια κουρού

Από τη Σίσσυ Νίκα

Υλικά

Για το φύλλο κουρού

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

250γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κυβάκια

250γρ. γιαούρτι στραγγιστό

1 φρέσκο αβγό

1 κ. γ. αλάτι

1     κ.σ. ούζο

Για τη γέμιση

500γρ. σπανάκι, ψιλοκομμένο

6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

Μισό ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο

2     πράσα ψιλοκομμένα

Μισό ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένς

300 γρ. ξινοτύρι ή φέτα τριμμένη

3     αυγά

50 ml ελαιόλαδο

1 σφηνάκι ούζο

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το φινίρισμα

Λίγο γάλα

1 κρόκο αυγού

Τρόπος παρασκευής

Κοσκινίζουμε το αλεύρι «να πάρει αέρα» και το βάζουμε σε ένα μπολ μεγάλο. Προσθέτουμε το αλάτι και το βούτυρο και το ψιχαλίζουμε μέσα στο αλεύρι ανακατεύοντας καλά.

Ρίχνουμε το γιαούρτι, το αυγό, το ούζο, το αλάτι και ζυμώνουμε δυνατά γυρίζοντας τη ζύμη πάνω κάτω μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη ούτε σκληρή ούτε και μαλακή.

Την χωρίζουμε σε μπαλάκια και τα τυλίγουμε σε μεμβράνη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.

Σε ένα μεγάλο μπολ ετοιμάζουμε τη γέμιση, το σπανάκι, το πράσο, τα κρεμμυδάκια, το μάραθο, τις καυκαλήθρες, το ξινοτύρι ή την φέτα που έχουμε λιώσει με το πιρούνι. Προσθέτουμε τα αυγά που έχουμε χτυπήσει ελαφρά και το μοσχοκάρυδο.

Ανακατεύουμε καλά και την τελευταία στιγμή βάζουμε το ούζο και 1 λεπτό αργότερα το ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο μας και τον πλάστη για να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ευκολία το φύλλο.

Με ένα κουπάτ ή με το πιατάκι του καφέ κόβουμε το φύλλο σε στρογγυλά κομμάτια.

Σε κάθε κομμάτι βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας γέμιση ακριβώς στη μέση.

Κλείνουμε το πιτάκι πιέζοντας τα άκρα ολόγυρα με τα δάκτυλά μας για να μην φύγει η γέμιση.

Στρώνουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε σε απόσταση μεταξύ τους τα χορτοτυροπιτάκια.

Σε μπολ χτυπάμε το αυγό με το γάλα και με το πινέλο περνάμε τα πιτάκια μας.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25-30 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε για να παραμείνουν τραγανά.