Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με άρωμα πορτοκαλιού, αγαπημένο γλυκό που γεννά γευστικές αναμνήσεις. Νόστιμο, φθηνό και εύκολο γλυκό μιας άλλης εποχής όμως την περίοδο της νηστείας είναι αγαπημένο και ευπρόσδεκτο από τους φίλους μας.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Σερβίρεται με πολλούς τρόπους και διανθίζεται με αρώματα, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά που αγαπάμε. Η διαδρομή του χαλβά απλώνεται σε όλες τις ηπείρους. Οι ρίζες του όμως βρίσκονται στην Αραβία, το όνομά του το δηλώνει περίτρανα αφού χαλβά σημαίνει γλυκό.

Επειδή δεν μου πολυαρέσουν οι γλυκές γεύσεις μείωσα την ζάχαρη και αντικατέστησα ένα μέρος νερού με χυμό πορτοκαλιού. Δοκιμάστε το και είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει.

Η συνταγή είναι της γιαγιάς μου Χριστίνας Ορφανουδάκη.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι

Υλικά

2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη καστανή

3 φλιτζάνια νερό

1 ξυλάκι κανέλα

1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

150 γρ. φιλέ αμυγδάλου καβουρντισμένα

 60 γρ. κουκουνάρι καβουρντισμένο

1 σφηνάκι Grand Marnier

1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη

1 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη

Ξύσμα από μισό πορτοκάλι ακέρωτο

Για το φινίρισμα

1 ξυλάκι κανέλας

Σάλτσα μαύρης σοκολάτας

Αμύγδαλο ολόκληρο

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε για 3 λεπτά μέχρι να διαλυθεί.

Προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας και την φλούδα και ανακατεύουμε μέχρι να «δέσει» το σιρόπι.

Παράλληλα σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα δύο είδη σιμιγδάλι ανακατεύοντας γρήγορα με ξύλινη κουτάλα μέχρι να καβουρντιστεί και να πάρει ωραίο κανελί χρώμα. Θα χρειαστούν 5-6 λεπτά. Προς το τέλος ρίχνουμε την κανέλα γιατί, αν την ρίξουμε από την αρχή το σιμιγδάλι σκουραίνει.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και με προσοχή αργά αργά ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε ελαφρά. Σημείωση Χρειάζεται προσοχή γιατί το καυτό σιμιγδάλι πετάγεται.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με τον χαλβά στην φωτιά και ανακατεύουμε προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τα αμύγδαλα, τα γαρύφαλλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το λικέρ και το κουκουνάρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Ο χαλβάς είναι έτοιμος μόλις ξεκολλά από  τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Αδειάζουμε τον χαλβά σε φόρμα και τον αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Τον βγάζουμε από την φόρμα και σερβίρουμε.

Αν θέλουμε διακοσμούμε με ένα ξυλάκι κανέλας και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και ρίχνουμε λίγη σάλτσα σοκολάτας μαύρης.

 Μικρά μυστικά

Aν θέλουμε να καβουρντίσουμε τα αμύγδαλα ή το κουκουνάρι στρώνουμε σε ρηχό ταψί λαδόκολλα απλώνουμε το φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά στους 180ο C

Αν μας αρέσει ο χαλβάς γλυκός τότε χρησιμοποιούμαι κανονική ζάχαρη και βάζουμε 3 φλιτζάνια.

Αν δεν μας αρέσει ο χαλβάς με γεύση πορτοκαλιού τότε βάζουμε 4 φλιτζάνια νερό.

Μπορούμε να βάλουμε σταφίδες και καρύδια.

Για ακόμα πιο ανεβαστική γεύση βουτάμε τις σταφίδες στο λικέρ ή την γκράπα.

Aν θέλουμε να δώσουμε «άρωμα σουσαμιού» χρησιμοποιούμε και λίγο σησαμέλαιο αφαιρώντας αντίστοιχα την ποσότητα ελαιολάδου.

Από ζαχαρόπαστα έφτιαξα λουλουδάκια και τα έβαλα δίπλα στον χαλβά στα γενέθλια της φίλης μου ‘Εφης.