Παραδοσιακοί Λουκουμάδες – Η γεύση της Αποκριάς

Γλυκιά δημιουργία αρωματική και εμβληματική της Αποκριάς που δοκιμάσαμε στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που έγινε στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος με δρώμενο το αποκριάτικο έθιμο της Σκύρου «ο Γέρος και η «Κορέλα», που συνδέεται με τις  διονυσιακές γιορτές.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Έλληνες και ξένοι ταξιδιώτες προκλήθηκαν σε μια ανεπανάληπτη καρναβαλική εμπειρία με πολύ χορό, τραγούδι σκυριανό και γεύσεις αποκριάς λουκουμάδες με απίθανο σκυριανό θυμαρίσιο μέλι, τραχανοπιτάκια, τυρί και μπόλικο κρασί.

Ο δήμαρχος Σκύρου κ. Μίλτος Χατζηγιαννάκης έδωσε το παρών και οι Σκυριανοί πρωταγωνιστές της αποκριάς  ενθουσίασαν ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, που περνούσαν χορεύοντας για να διασκεδάσουν τον κόσμο και να διώξουν το κακό! Οι Γέροι, με τη βαριά σκευή τους, προκαλούν ξέφρενες κωδωνοκρουσίες με ρυθμικό βηματισμό, ενώ το δρόμο τους ανοίγουν οι Κορέλες, χορεύοντας και ανεμίζοντας άσπρο μαντήλι.

Παραδοσιακοί Λουκουμάδες 3

Τα κουδούνια του κάθε Γέρου υπολογίζονται σε 50 κιλά οπότε καταλαβαίνετε το πανδαιμόνιο που επικράτησε στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου.

Παραδοσιακοί Λουκουμάδες 4

Για να έχουν οι ταξιδιώτες μια ευκαιρία να γνωρίσουν τη λαογραφία του νησιού υπήρχε μια μικρή αναπαράσταση σκυριανού σπιτιού με τα χαρακτηριστικά ξυλόγλυπτα έπιπλα και κεντήματα από το Μουσείο Φαλτάϊτς.

Η αυθεντική συνταγή δική σας

Παραδοσιακοί Λουκουμάδες

Παραδοσιακοί Λουκουμάδες της Αποκριάς

Από το πανέμορφο ξενοδοχείο Νεφέλη, Χώρα Σκυρου

Υλικά

1 κιλό  αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ. γ. αλάτι θαλασσινό

1 φακελάκι μαγιά

3 κ.σ. ούζο

Περίπου ½ λίτρο χλιαρό νερό

Για το τηγάνισμα

Σπορέλαιο

Για το φινίρισμα

Μέλι ανθέων ή θυμαρίσιο

Κανέλα

Ξηρούς καρπούς που αγαπάμε

Παραδοσιακοί Λουκουμάδες 2

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά αφού τη έχουμε διαλύσει σε λίγο χλιαρό νερό.

Ξεκινάμε να ρίχνουμε στο μείγμα το χλιαρό νερό λίγο-λίγο μέχρι να γίνει χυλός και τότε προσθέτουμε το ούζο. Χτυπάμε το μείγμα  πολύ δυνατά με τα χέρι μας και το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο για 20-30 λεπτά.

Στη Σκύρο, οι παραδοσιακοί λουκουμάδες σχηματίζονται με το χέρι επειδή όμως είναι μία αρκετά δύσκολη τεχνική καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε το εξαρτηματάκι που δίνει το κλασσικό σχήμα δακτυλίδι.

Βάζουμε στο τηγάνι αρκετό ελαιόλαδο και αφού «κάψει» καλά ξεκινάμε να ρίχνουμε με το μηχάνημα τη ζύμη και αναποδογυρίσουμε τους λουκουμάδες με την τρυπητή κουτάλα για να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές.

Σε μεγάλο ταψί στρώνουμε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει το λάδι.

Σερβίρουμε σε πιάτο και τα περιχύνουμε με αρωματικό θυμαρίσιο μέλι και κανέλα.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με χαρμάνι ξηρών καρπών.

Προηγούμενο άρθροΧαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι
Επόμενο άρθροΒέροια – Γιάννης Παπαγιάννης: Θα διεκδικήσουμε με αποφασιστικότητα το παλιό δικαστικό μέγαρο Βέροιας