Συνταγή : Χαλβάς με πορτοκάλι καλογερικός – Από τον πατέρα Ευδόκιμο

Χαλβάς με πορτοκάλι

Χαλβάς με πορτοκάλι καλογερικός – 

Από τον πατέρα Ευδόκιμο, ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναχράντου στην ΄Ανδρο

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ο πατέρας Ευδόκιμος κινείται στην κουζίνα του σαν βέλος…. Ο χαλβάς ετοιμάζεται στην στιγμή και ο πατέρας Φιλάρετος με περισσή φροντίδα τον κεντάει με ξυλάκι και καρύδια του μοναστηριού.

«Μου αρέσει να γλυκαίνω τους ανθρώπους να παίρνω κάτι από το βάρος τους …. Λίγο να ξεχαστούν από τα προβλήματα ….να πάρουν μιαν ανάσα, να δουν τα πράγματα από κάποια απόσταση»

Χαλβάς με πορτοκάλι καλογερικός

Από τον πατέρα Ευδόκιμο, ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναχράντου στην ΄Ανδρο και κεντημένος από τον πατέρα Φιλάρετο

Χαλβάς καλογερικός Mονή Παναχράντου ΄Ανδρος 2Υλικά

2 ποτήρια  νερού χονδρό σιμιγδάλι

1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο

2 ½ ποτήρια νερού ζάχαρη

2 ποτήρια νερό χλιαρό

2 ποτήρια χυμό από φρέσκο πορτοκάλι

Για την διακόσμηση

Καρυδόψυχα

Χαλβάς καλογερικός Mονή Παναχράντου 1Τρόπος παρασκευής

Χαλβάς καλογερικός Mονή Παναχράντου ΄Ανδρος 2Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε γρήγορα με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει.

Στην αρχή το σιμιγδάλι σκουραίνει και μετά θα γίνει ξανθό.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και στο τέλος βάζουμε και το χυμό πορτοκαλιού.

Πολύ προσεκτικά το ρίχνουμε στο σιμιγδάλι όλο μαζί και ανακατεύουμε συνεχώς.

Θέλει προσοχή για να μην «καούμε».

Αφήνουμε να πάρει μια βράση και το στρώνουμε στο ταψί μας.

Αφήνουμε να κρυώσει και με ένα καλαμάκι ξύλινο και καρυδόψυχα δημιουργούμε το σχήμα του σταυρού ή το έμβλημα της Μονής.

Σερβίρουμε τον χαλβά μας αν θέλουμε και με γλυκό κυδώνι ή όποιο άλλο γλυκό του κουταλιού έχουμε.

Προηγούμενο άρθροΥγεία – Ψυχολογία: Η αισιοδοξία είναι το ‘κλειδί’ της μακροζωίας
Επόμενο άρθροΥγεία: Το λάδι τηγανίσματος χειροτερεύει τον καρκίνο του εντέρου και την κολίτιδα σε ποντίκια