Χαλβάς με πορτοκάλι καλογερικός –
Από τον πατέρα Ευδόκιμο, ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναχράντου στην ΄Ανδρο
Ο πατέρας Ευδόκιμος κινείται στην κουζίνα του σαν βέλος…. Ο χαλβάς ετοιμάζεται στην στιγμή και ο πατέρας Φιλάρετος με περισσή φροντίδα τον κεντάει με ξυλάκι και καρύδια του μοναστηριού.
«Μου αρέσει να γλυκαίνω τους ανθρώπους να παίρνω κάτι από το βάρος τους …. Λίγο να ξεχαστούν από τα προβλήματα ….να πάρουν μιαν ανάσα, να δουν τα πράγματα από κάποια απόσταση»
Χαλβάς με πορτοκάλι καλογερικός
Από τον πατέρα Ευδόκιμο, ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναχράντου στην ΄Ανδρο και κεντημένος από τον πατέρα Φιλάρετο
2 ποτήρια νερού χονδρό σιμιγδάλι
1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
2 ½ ποτήρια νερού ζάχαρη
2 ποτήρια νερό χλιαρό
2 ποτήρια χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
Για την διακόσμηση
Καρυδόψυχα
Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε γρήγορα με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει.
Στην αρχή το σιμιγδάλι σκουραίνει και μετά θα γίνει ξανθό.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και στο τέλος βάζουμε και το χυμό πορτοκαλιού.
Πολύ προσεκτικά το ρίχνουμε στο σιμιγδάλι όλο μαζί και ανακατεύουμε συνεχώς.
Θέλει προσοχή για να μην «καούμε».
Αφήνουμε να πάρει μια βράση και το στρώνουμε στο ταψί μας.
Αφήνουμε να κρυώσει και με ένα καλαμάκι ξύλινο και καρυδόψυχα δημιουργούμε το σχήμα του σταυρού ή το έμβλημα της Μονής.
Σερβίρουμε τον χαλβά μας αν θέλουμε και με γλυκό κυδώνι ή όποιο άλλο γλυκό του κουταλιού έχουμε.