Τα ψωμάκια των Αράβων, νόστιμα και ευρηματικά. Κάποιες φορές γίνονται «φωλίτσες» για να «κρύψουν» το χούμους, την μελιτζανοσαλάτα και γενικά τις σαλάτες τους. Ακόμα χρησιμοποιείται σαν κουτάλι για το πλιγούρι, το ρύζι, το κρέας.
Ανάλογα με την χώρα είναι και το σχήμα. Κάποιες φορές είναι μεγάλες και ολοστρόγγυλες, άλλες φορές είναι μικρότερες και σε σχήμα μακρόστενο. Εμείς ζητήσαμε από φίλους στην Παλαιστίνη να μας δώσουν την αυθεντική συνταγή τους και την μοιραζόμαστε μαζί σας. Εσείς τους δίνετε το σχήμα που θέλετε.
Αυθεντική Αραβική συνταγή
από τον Ηaytham Αl Bustani
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. χλιαρό νερό
1 κ.σ. κοφτή μαγιά ξηρή
4 κ.γ. αλάτι θαλασσινό
2 κ.γ. ζάχαρη
4 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό
Τρόπος παρασκευής
Σε μια μπασίνα βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το ελαιόλαδο, το αλάτι, την ζάχαρη, ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε δυνατά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
Καλύπτουμε την μπασίνα με την ζύμη, με ένα ύφασμα και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για μία ώρα τουλάχιστον.
Χωρίζουμε την ζύμη σε «μπαλάκια» και απλώνουμε λίγο αλεύρι σε καθαρή επιφάνεια, στον πάγκο και ανοίγουμε τις μπάλες ζύμης με τον πλάστη, δίνοντας το σχήμα που επιθυμούμε σε πιτάκια.
Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C μέχρι τα πιτάκια να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Τρώγονται ζεστά … το όνειρο!
Μπορούμε να τα ψήσουμε και σε «ασπρισμένο» ξυλόφουρνο. Το μυστικό είναι ότι στην άκρη των ξύλων βάζουμε φλούδα πορτοκαλιού για άρωμα εξαιρετικό.
Στην Μέση Ανατολή ακόμα και σήμερα σε κάποιες περιοχές ψήνουν τα πιτάκια πάνω σε καυτή πέτρα γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές.