Συνταγές: Γεύση… από το Άγιο Όρος – Συνταγές του π. Επιφάνιου εκ Μυλοποτάμου

Γράφουν ο Πέτρος Κεφαλάς και η Σίσσυ Νίκα

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΜΕ ΑΙΤΙΑ ….. ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟ

Μυλοποτάμος

Η φύση του Αγίου ΄Ορους μοναδική, αυθεντική, ανέγγικτη… Περνώντας, κάτω από καστανιές και τοξωτά γεφύρια, προσεγγίζουμε τον Μυλοπόταμο,το Ιερό Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου. «Στέκει» στον βράχο αγέρωχα και σμίγει με την θάλασσα. Μια ζωγραφιά… Είναι το  μεγαλύτερο μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, της «πρώτης τη ταξει» Μονής, του Αγίου ΄Ορους. Το Ι.Κάθισμα ιδρύθηκε το 973 από τον ΄Αγιο Αθανάσιο, τον Αθωνίτη.

Πρώτο μέλημα του σοφού κτήτορα Αγίου Αθανασίου ήταν η οχύρωση του Ιερού Καθίσματος. Επιτακτική, κρίθηκε η ανάγκη κατασκευής πύργου με κελιά για να είναι ασφαλής η ζωή των μοναχών αφού οι επιθέσεις των πειρατών ήταν συχνές στις μονές και τα μετόχια που ήταν δίπλα στην θάλασσα. Πυργόπορτες, με σίδερο προστατευμένες, ψηλά μπαλκόνια για επιτήρηση της θάλασσας και της γύρω περιοχής θωράκισαν το Ι.Κάθισμα. Ο Πύργος «στέκει» μέχρι σήμερα, αλλά τα σημάδια, από το πέρασμα του χρόνου, εμφανή…

Μυλοποτάμος πύργος και αμπελώνας
Ο πύργος  και ο αμπελώνας Μυλοποτάμου

Πύργος από πέτρα και ολόγυρα κελιά, παρατηρητήρια ξύλινα,που προσεγγίζοντας από θάλασσα δίνουν την εντύπωση μικρού κάστρου της ορθόδοξης πίστης, αγέρωχου που πειρατές δεν πείραξαν και πόδι κατακτητή δεν πάτησε.

Ο Μυλοπόταμος ήταν καταφύγιο για περισυλλογή σημαντικών ανθρώπων, στο πέρασμα των αιώνων….με πιο φωτεινή μορφή αντίστασης, της Ορθοδοξίας, έναντι των τούρκων, αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ που εδώ πέρασε «ώρες δύσκολες»…

Κυρίαρχη σήμερα μορφή του Μυλοποτάμου, ο Μοναχός Επιφάνιος που έδωσε νέα πνοή στο Ι.Κάθισμα. Η γνωριμία με τον πατέρα «κρατάει χρόνια». Ο πατέρας, μετά από πολλά χρόνια μοναστικής ζωής, στην Μονή του Αγίου Παύλου, αποφάσισε το 1990 να συνεχίσει το έργο του, στο Ι.Κάθισμα αναβιώνοντας τον αμπελώνα και χαρίζοντας την παλιά αίγλη στο Μυλοπόταμο.

Η ΟΙΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Ο Άγιος Αθανάσιος, ο σοφός ήθελε να «ημερέψει» την περιοχή του Μυλοποτάμου, να διώξει «τα φαρμακερά φίδια». Φύτεψε  πολλά αμπέλια και ελιές.

Αργότερα έκτισε μεγάλο «Βουγιοναριό», οινοποιείο και λίγο πιο πέρα «λιτρουβιό», ελαιοτριβείο.

Έτσι το «μεγάλο μοναστήρι» εξασφάλιζε το δικό του κρασί και ελαιόλαδο για την τράπεζα και νάμα για τη Θεία Λειτουργία. Πολλές ήταν οι ιστορικές αναφορές της χιλιετίας, για το περίφημο κρασί, που η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται στους 60 με 80 τόνους . Ακόμη σώζονται στεφάνια και δούγες από τις τεράστιες «παραβούτες», οινοποιητές.

Ο ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Το 1992, «αναβιώνει» ο Μυλοπόταμος και φυτεύονται τα πρώτα αμπέλια. Η αγάπη, η αφοσίωση, η επιμονή του πατέρα Επιφάνιου, για το αμπέλι και το κρασί, ξεπέρασε πολλά εμπόδια και σήμερα στον Μυλοπόταμο, ο γραμμικός  αμπελώνας 50  στρεμμάτων,διαθέτει ποικιλίες  Merlot, Λημνιό, Cabernet Sauvignon,Μοσχάτο Αμβούργου, Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Ροδίτη.

Η προσπάθεια είναι μοναδική και πρωτοπόρα αφού στον Μυλοπόταμο άρχισε η πρώτη παραγωγή και εμφιάλωση κρασιών στην Αθωνική Πολιτεία. Το μικροκλίμα και το terroir του Άθω, δημιουργούν άριστες συνθήκες για παραγωγή εξαιρετικών σταφυλιών Τα κρασιά εκτός από στα μοναστήρια του Αγίου Όρους, διατίθενται στην ελληνική αγορά, αλλά και σε απαιτητικές αγορές του εξωτερικού.

Στο κιόσκι, δίπλα στην θάλασσα γίνονται οινογνωσίες μετά συζητήσεων μεταφυσικών μας αναζητήσεων.

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

002-krasi-ag-oros1
Τα περίφημα κρασιά Μυλοποτάμου.

Στο Μυλοπόταμο παράγονται σήμερα κρασιά υψηλής ποιότητας.

Εξαιρετικό είναι το τελετουργικό κρασί της Χριστιανοσύνης, το ΝΑΜΑ, ολοκόκκινο λαμπερό, από χαρμάνι Μοσχάτου Αλεξανδρείας και Merlot με παραδοσιακή οινοποίηση συμπύκνωσης του γλεύκους.

Εχει φίνα αρώματα τριαντάφυλλου και φρούτων του δάσους, πλούσιες τανίνες και ευχάριστη επίγευση.

ΕΠΙΦΑΝΗΣ ΟΙΝΟΣ

Ο πολυβραβευμένος και πολλά υποσχόμενος “Επιφανής Οίνος …..Αγιορείτικος Τοπικός”  από Λημνιό, Merlot, Cabernet Sauvignon, που εδώ, είναι στα «καλύτερά» τους. Το χρώμα του βαθύ κόκκινο με αρώματα δαμάσκηνου, μπαχαρικών και κόκκινων φρούτων. Σώμα στιβαρό, πλούσιες τανίνες, αρμονία και παρατεταμένη γλυκιά επίγευση. Παλαιώνεται και πίνεται μεταγγιζόμενο σε καράφα για να «ανοίξει» και να «δώσει» τα αρώματά του.

Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΟΣ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΑΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ

Ο Πατέρας Επιφάνειος, εκτός του πνευματικού του έργου, επιδίδεται, στο διακόνημα της μαγειρικής. Αν και αυτοδίδακτος, είναι περιζήτητος αρχιμάγειρας. Λαμβάνει τιμητικές πρόσκλησεις, με την υπογραφή ηγουμένων Μονών, για να αναλάβει «το δύσκολον και επίπονον διακόνημα του αρχιμαγείρου» στις πανηγύρεις. Συγγραφέας του βιβλίου «Μαγειρική του Αγίου Όρους», μας μυεί, στην «μαγειρική περιπέτεια» της 35χρονης, μοναστικής του ζωής. «Δίπλα στους παλιούς γεροντάδες», μας διηγείται, « έμαθα τα μυστικά της μαγειρικής. Όταν μαγειρεύω σκέφτομαι ότι υπηρετώ τους αγγέλους. Βγάζω ότι έχω στην ψυχή μου. Το μεράκι μου, τη χαρά μου ή τους καημούς μου. Αν δεν αγαπάς τους ανθρώπους μην παιδεύεσαι! Με αγγαρεία, φαγητό καλό δεν γίνεται.

epif 1

Μαγειρεύω μόνο με ξύλα, στον φούρνο ή στο τζάκι σε ταβά. Οι γεύσεις μου, θέλω να είναι καθαρές και ευωδιαστές. Μ΄αρέσουν οι κόκκοι πιπεριών, το κύμινο,που διανθίζει τις γεύσεις.Ο άνηθος,  ο μάραθος, ο δυόσμος είναι τα αγαπημένα μου μυριστικά, γιατί χαρίζουν γλυκιά ευωδιά. Οι Αγιορείτες μαγειρεύουμε με φρούτα όπως ψάρι, με φρέσκα δαμάσκηνα, ή κυδώνια. Ουράνιες γεύσεις…»

Ο μοναχός Επιφάνιος ετοιμάζει ειδικά για το Έμβολος κάποιες από τις πανηγυρικές συνταγές του Αγίου ΄Ορους

ΡΟΦΟΣ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΝ

Ροφός με κολοκυθάκια ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

1,5 κιλό ροφός σε φέτες

4 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα ή κρεμμυδόζουμο

5 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο χωρίς πράσινη φύτρα

Από 5 λεμόνια περίπου 250 ml λεμονοχυμό

μαυροπίπερο – κόκκους και σκόνη

300 ml ελαιόλαδο

Ελάχιστο κύμινο

1 ματσάκι μαϊντανό

 700 γρ. κολοκυθάκια

 Αλάτι θαλασσινό

 

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Πλένουμε τα κομμάτια του ροφού, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε όμορφα στο σουρωτήρι, για να στραγγίσουν.

Στον χρόνο που θα χρειαστεί για να αλατιστούν τα ψάρια, μπορούμε να ετοιμάσουμε το κρεμμυδόζουμο. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κολοκυθάκια μας, τα οποία πρέπει να είναι μικρά και τρυφερά, όπως αυτά για βραστή σαλάτα.

Βάζουμε στον ταβά μας τα κομμάτια του ροφού όμορφα όμορφα, ρίχνουμε το κρεμμυδόζουμο στο σκεύος και προσθέτουμε νερό, ίσα ίσα για να σκεπαστεί καλά το ψάρι μας.

Βάζουμε έπειτα την κατσαρόλα μας σε πολύ δυνατή φωτιά.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το κρεμμυδόζουμο και το νερό πρέπει να είναι κρύα. Όταν το ψάρι αρχίζει να βράζει, το ξαφρίζουμε και κατόπιν ρίχνουμε στον ταβά τα κολοκυθάκια, το ελαιόλαδο, τα σκόρδα και το μαυροπίπερο σε σπυριά.

Το φαγητό μας βράζει για 45 λεπτά περίπου, σε δυνατή φωτιά.

Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά μας στο μισό ή και κάπως λιγότερο και κουνάμε τον ταβά κάθε τόσο για να μην κολλήσει το ψάρι. Δεν το ανακατεύουμε ποτέ.

Όταν καταλάβουμε ότι αρχίζει να πήζει η σάλτσα δηλαδή το ζουμί, ελέγχουμε με το πιρούνι, αν έβρασαν τα κολοκυθάκια μας, εαν όχι, περιμένουμε, με ακόμη πιο χαμηλωμένη τη φωτιά.

Στο τελευταίο λεπτό πριν κατεβάσουμε το σκεύος, ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού και κουνάμε πολύ καλά το φαγητό μας, για να πάει παντού το λεμόνι.

Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κύμινο, το μαυροπίπερο και τον μαϊδανό ψιλοκομμένο και το σκεπάζουμε.

ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ

Ψαρόσουπα ΑγιορείτικηΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ

1,5 έως 2 κιλά πετρόψαρα

5 κανονικού μεγέθους πατάτες

2 κρεμμύδια

3 μεγάλα καρότα

5 λεμόνια

Σέλινο

Μαιντανός

1 ματσάκι άνηθος

μαυροπίπερο τριμμένο

κύμινο τριμμένο

αλάτι όσο χρειάζεται

200 – 230 ml ελαιόλαδο

 

TΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

πατέρας Επιφάνιος
Ο πατέρας Επιφάνιος

Όταν λέμε πετρόψαρα, εννοούμε αυτά που βόσκουν στις πέτρες και τα βράχια, κοντά στη στεριά, και τέτοια ψάρια είναι οι: χάνοι, πέρκες, παντελήδες, σκορπιοί, λύχνοι, καπόνια, σαλάχια, μουγκριά, πεσκαντρίτσες και άλλα πολλά.

Μπορούμε να κάνουμε ψαρόσουπα και με καλύτερα ψάρια, δηλαδή χριστόψαρα, βακαλάους φρέσκους και σκορπιομάνες.

Καθαρίζουμε τα ψάρια μας από τα λέπια και τα εντόσθιά τους.

Τα πλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε ένα τρυπητό για να στραγγίσουν. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο και τα πλένουμε.

Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε κύβους ενάμισι επί ενάμισι εκατοστά.

Βάζουμε τα ψάρια όπως είναι ολόκληρα σε μία κατσαρόλα, σε ενάμισι λίτρο νερό, και την τοποθετούμε πάνω σε δυνατή φωτιά.

 Όταν αρχίσει το βράσιμο, ρίχνουμε στο νερό τα λαχανικά, που ήδη τα έχουμε ετοιμάσει, το αλάτι και το ελαιόλαδο.

Τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 25 έως 30 λεπτά της ώρας περίπου και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αφού κρυώσουν, έπειτα από ένα τέταρτο τα στραγγίζουμε και κρατάμε χώρια τον ζωμό, που ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μας για να φτιάξουμε την ψαρόσουπα.

Όλα αυτά, δηλαδή τα ψάρια και τα λαχανικά, που έχουν μείνει στο τρυπητό, τα απλώνουμε σε ένα ταψί για να κρυώσουν γρηγορότερα και τα διαλέγουμε. Χωρίζουμε δηλαδή τα ψαροκόκαλα και τα αγκάθια, τα οποία πετάμε.

Δεύτερη επιλογή είνα να βράσουμε χώρια σε μια κατσαρόλα τα λαχανικά ψιλοκομμένα, και σε μια άλλη τα ψάρια. Κατόπιν, καθαρίζουμε τα ψάρια από τα κόκαλα, και στη συνέχεια ενώνουμε όλα μαζί τα υλικά μας.

Τα καθαρά κομμάτια των ψαριών μαζί με όλα τα βρασμένα λαχανικά τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μας με το ζουμί. Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν τα υλικά για δεκαπέντε έως είκοσι λεπτά. Πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊαντανό, τον άνηθο, το πιπέρι, το κύμινο και τον χυμό των λεμονιών.

Η σούπα μας είναι έτοιμη και αρωματική.

 

Προηγούμενο άρθροΠλατύ – Αστερούπολη, «Ρουγκάτσια» και χοροί ξεσηκωτικοί
Επόμενο άρθροΠρόγραμμα ανάκλησης αυτοκινήτων NISSAN μοντέλο NOTE (E11) – Διαβάστε τον λόγο