Συκαλάκι γλυκό με πρόβειο γιαούρτι – Καλοκαιρινό και νόστιμο

Συκαλάκι γλυκό με πρόβειο γιαούρτι - Καλοκαιρινό και νόστιμο

Γλυκό συκαλάκι κομμένο στα τέσσερα πάνω σε   δροσερό γιαούρτι πρόβειο που φτιάχνουν στα Βαρδούσια ήταν το ωραιότερο επιδόρπιο μετά την ψαροφαγία που είχαμε στο περίφημο εστιατόριο της Μαρίτσας στο Γαλαξίδι.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η θέα εκπληκτική και το επιδόρπιο πλημμύρισε τον ουρανίσκο μας αρώματα και γεύση μεστή. Το συκαλάκι γίνεται αυτή την εποχή, πριν ωριμάσουν και μεγαλώσουν πολύ τα σύκα.

Η συνταγή της Μαρίτσας είναι πανεύκολη και γίνεται γρήγορα. Ο αστεροειδής γλυκάνισος δίνει ξεχωριστή πινελιά ή ακόμα μπορείτε να βάλετε και τζίντζερ, που εγώ πρόσθεσα στο σπίτι.

Η συνταγή δική σας και χωρίς χρονοτριβή, βγείτε να μαζέψετε σύκα που τώρα είναι στα καλύτερά τους χωρίς χρονοτριβή.

Συκαλάκι γλυκό με πρόβειο γιαούρτι

Από τον Άγη, Εστιατόριο Μαρίτσα, Γαλαξίδι

Υλικά

1 κιλό σύκα μικρά και άγουρα

500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 ξύλο κανέλας

6 γαρύφαλλα καρφιά

Χυμό από μισό λεμόνι

1 αστεροειδή γλυκάνισο

 Γιαούρτι πρόβειο παραδοσιακό

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε προσεκτικά τα σύκα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα καλύπτοντάς τα με νερό για να πάρουν 3 βράσεις αλλάζοντας κάθε φορά το νερό.

Τα βάζουμε και πάλι στην κατσαρόλα με νερό που να τα καλύπτει και προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλο και τον αστεροειδή γλυκάνισο και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.

Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού, που βοηθά το γλυκό μας να μην καραμελώσει.

Τα βάζουμε ξέχειλα στο βάζο και κλείνουμε ερμητικά. Τα αναποδογυρίζουμε για μερικές ώρες και το γλυκάκι μας είναι έτοιμο.

Το διατηρούμε για πολύ καιρό σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και όταν ανοίξουμε το βάζο το διατηρούμε στο ψυγείο.

Σερβίρουμε στο πιάτο το γιαούρτι δροσερό και επάνω βάζουμε το σύκο κομμένο σε κομμάτια.