Σπάτουλα Καλαμπάκας του ονείρου… – Διάσημη παραδοσιακή γεύση

Σπάτουλα Καλαμπάκας

Διάσημη παραδοσιακή γεύση, που κλείνει στην καρδιά της καρυδόπιτα «λουσμένη» από αυτή την υπέροχη δροσερή κρέμα, πασπαλισμένη με κανελίτσα και αμύγδαλα… Γεύση αγγέλων που απόλαυσα χρόνια πριν, στα ριζά του λίθινου δάσους των Μετεώρων, των ιερών βράχων που προστατεύονται από την Unesco, αφού «ανήκουν στα μνημεία με εξέχουσα οικουμενική αξία που χρήζουν προστασία προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας».

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Παλαιότερα απόλαυσα την σπάτουλα στο ζαχαροπλαστείο Κυβέλεια, των αδερφών Παμπίρη, στην πλατεία της Καλαμπάκας.

Η γεύση γράφτηκε ανεξίτηλα στην μνήμη μου…

Κατά την 2η μεγάλη γιορτή μανιταριών που οργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και το Μουσείο Μανιταριών στην Καλαμπάκα, την ξαναείδα την σπάτουλα και την θυμήθηκα.

Η φίλη μου, η Νανά μου έφτιαξε την σπάτουλα του ονείρου, σήμερα στα Σέρβια Κοζάνης και μοιραζόμαστε την συνταγή μαζί σας.

Η καρυδόπιτα ήταν λιγότερο γλυκιά και σιροπιασμένη έτσι η κρέμα έδενε καλύτερα …χωρίς να λιγώνομαι.

Γεύση και αρμονία σε όλο το μεγαλείο από τα χεράκια της Νανάς.

Απόλαυση «αστέρων» …

Σπάτουλα Καλαμπάκας

Από την Νανά Γκαμπούρα executive chef

Υλικά

Για την καρυδόπιτα 

¾ φλιτζανιού αλεύρι «που φουσκώνει»

¾ φλιτζανιού ζάχαρη

1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκοπανισμένα

1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ. γ. κανέλα σε σκόνη

Μισό κ. γ. γαρύφαλλο

5 αυγά

Για το σιρόπι

1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική

1 ½ φλιτζάνι νερό

1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι

Για την κρέμα

1 ½ λίτρο γάλα φρέσκο ζεστό

2 φλιτζάνια σαντιγί

1 ½ φλιτζάνια ζάχαρη

1 φλιτζάνι αλεύρι μαλακό

3 βανίλιες

4 κρόκους αυγού

1 πρέζα αλάτι

Για το πασπάλισμα

Κανέλα

Ψημένα αμύγδαλα χοντροτριμμένα

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε την καρυδόπιτα που είναι η βάση της σπάτουλας.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρύφαλλο.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την ζάχαρη και τα αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα στην δυνατή ταχύτητα για 15 λεπτά μέχρι να «αφρατέψουν».

Ρίχνουμε αργά αργά στον κάδο το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας ελαφρά με την μαρίζ.

Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε ελαφρά για να μην «πέσει» το μείγμα του αυγού.

Βουτυρώνουμε το ταψί και ρίχνουμε το μείγμα της καρυδόπιτας.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για 30 λεπτά.

Βγάζουμε την καρυδόπιτα από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Τότε την κόβουμε σε κομμάτια αν θέλουμε να βάλουμε την σπάτουλα σε διάφανα ατομικά μπολάκια ή την αφήνουμε όπως είναι αν θέλουμε να σερβίρουμε σε ταψί.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την ζάχαρη και το νερό και το βράζουμε για 4 λεπτά ανακατεύοντας ελαφρά μέχρι να «δέσει».

Κατεβάζουμε το σιρόπι από την φωτιά και ρίχνουμε το κονιάκ.

Έπειτα, ραντίζουμε με το καυτό σιρόπι, την κρύα καρυδόπιτα.

Παράλληλα ετοιμάζουμε την κρέμα.

Σε μία βαθιά κατσαρόλα, ρίχνουμε την ζάχαρη, το κοσκινισμένο αλεύρι, λίγο αλάτι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα.

Μετά ρίχνουμε τους κρόκους αυγού, ελαφρά χτυπημένους.

Βράζουμε την κρέμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντάς την με ξύλινη κουτάλα έως ότου πήξει.

Μόλις κατεβάσουμε την κρέμα από την φωτιά, ρίχνουμε τις βανίλιες και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, ανακατεύοντας από καιρό σε καιρό, για να μην πιάσει «πέτσα».

Ρίχνουμε την σαντιγί και ανακατεύουμε ελαφρά την κρύα κρέμα.

Αφήνουμε και λίγη κρέμα για να την βάλουμε στην βάση του μπολ μετά βάζουμε το κομμάτι καρυδόπιτας που έχει κρυώσει ήδη και προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα και με την μαρίζ στρώνουμε την επιφάνεια.

Βάζουμε την σπάτουλα στο ψυγείο για 5 ώρες, σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη μέχρι να κρυώσει και να σφίξει η κρέμα της σπάτουλας.

Όταν θέλουμε να την απολαύσουμε πασπαλίζουμε με κανέλα και αμύγδαλα.

Αυτό είναι ένα μυστικό για να έχει ωραία όψη και να υγρανθούν τα αμύγδαλα και η κανέλα.