Σπανακοτυρόπιτα με φύλλο χειροποίητο – Mια εμπειρία γαστρονομική …

Σπανακοτυρόπιτα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ένας τόπος παραδεισένιος, ένα πέτρινο χωριό γαντζωμένο στα ψηλά των Βαρδουσίων, το Διχώρι. Εδώ ήταν τα λημέρια των αρματολών της επανάστασης του 1821… στα Βαρδούσια γράφτηκε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας το 1821.

Κάθε επίσκεψη στο χωριό και εμπειρία διαφορετική όλες τις εποχές του χρόνου.

H πλατεία του χωριού με τα πλατάνια

Το χειμώνα χιονισμένο … υπέροχο, αγριογούρουνα, ζαρκαδάκια και νερά τρεχούμενα, όταν δεν παγώνουν. Θυμάμαι πρόπερσι με τα πολλά χιόνια εκεί αποκλειστήκαμε και με την Μαρίνα ταίζαμε τα πετεινά του ουρανού, μοναδικές στιγμές ανεπανάληπτες…

Θέα υπέροχη και μια κουζίνα αυθεντική και πολύτιμη. Έτσι θα χαρακτήριζα τη συναισθηματική κουζίνα της Μαρίνας, που από επιλογή είναι το χειμώνα η μοναδική κάτοικος του ιστορικού χωριού.

Το «Μαγαζί του χωριού» … το στρατηγείο της Μαρίνας

Η Μαρίνα στο εστιατόριο καφέ της πλατείας του χωριού,  πάντα θα σας προσφέρει τα καλύτερα από προβατίνες, γάστρες, πίτες, όσπρια και σαλάτες από το δικό της μποστάνι.

Τα γλυκά της περίφημα αφού είναι εγγονή του Σπύρου Γιαννακόπουλου που είναι γνωστός στην Αθήνα σαν «μύστης» του γαλακτομπούρεκου. Το μιλφέιγ, τα τσουρέκια και η τούρτα σεράνο μοναδική… αξίζει θα μας θυμηθείτε…

Η Μαρίνα η ψυχή του Διχωρίου

Με την Μαρίνα ανοίξαμε φύλλο και φτιάξαμε την πίτα που σας παρουσιάζουμε. Αν όμως εσείς θέλετε να κερδίσετε χρόνο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλα έτοιμα.

Σπανακοτυρόπιτα Βουνίσια

Από τη Μαρίνα Κουτσοπούλου, Το μαγαζί του χωριού, Διχώρι Βαρδουσίων

Υλικά

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ξίδι

2 ½ κ.σ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο

250 ml νερό

Για τη γέμιση

1 κιλό σπανάκι,  πλυμένο, στραγγισμένο, κομμένο με το χέρι

1 ματσάκι σέσκουλα, ψιλοκομμένα

5 τρυφερά πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες

10 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους, κομμένα σε λεπτές φέτες

1 ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο ή τριμμένο

500 γρ. τυρί φέτα, σπασμένο σε χοντρά τρίμματα

200 ml  φρέσκο γάλα

Μισό φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

4 μεγάλα αυγά

αλάτι

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Για τη ζύμη

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε  το αλεύρι, αφού το έχουμε κοσκινίσει.

Κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το αλάτι, το ξίδι και το ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό και αρχίζουμε το ζύμωμα.

Ζυμώνουμε αρκετά μέχρι έχουμε μια λεία ζύμη. Στη συνέχεια δουλεύουμε τη ζύμη σε μια επίπεδη επιφάνεια.

Ζυμώνουμε διπλώνοντας τη ζύμη για να πάρει αέρα μέσα.

Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαστούνι και την κόβουμε σε 6 ίσα μέρη.

Βάζουμε σε μπολ τα ζυμαράκια, πασπαλίζουμε με αλεύρι, τα σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να «ξεκουραστούν» για 1 ώρα.

Έπειτα ξεκινάμε να ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα.

Για τη γέμιση

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε και χτυπάμε τα αυγά έπειτα προσθέτουμε τα χόρτα, το γάλα, τη φέτα, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, το ξερό κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.

Ανακατεύουμε καλά το μείγμα με το χέρι ή ένα κουτάλι.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο, ρηχό ταψί.

Στρώνουμε δυο φύλλα, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο ενδιάμεσα και από πάνω ρίχνουμε λίγη από τη γέμιση, αρχίζοντας από τις άκρες του ταψιού.

Έπειτα βάζουμε ένα φύλλο και πάλι γέμιση και πάλι ένα φύλλο και την τελευταία δόση της γέμισης.

Τέλος στρώνουμε τα δυο τελευταία φύλλα αλείφοντας με πινέλο ελαιόλαδο ενδιάμεσα.

Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό με λίγο γάλα για να περάσουμε την επιφάνεια της πίτας.

Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και περνάμε την πίτα με το πινέλο με το μείγμα του αυγού.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 1 ώρα.

Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει χωρίς να την σκεπάσουμε ώστε να μείνει το φύλλο τραγανό.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε

Προηγούμενο άρθροΓλυκά ντόνατς τριών γεύσεων – Ροδάκινο, φράουλα ή πραλίνα προτιμάτε;
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου 2021