Πιστεύω να καταφέρατε να τη συλλαβίσετε χωρίς κάποιο ..σαρδάμ! (γέλια) Αξιοθαύμαστη η μαγεία των λέξεων της απαράμιλλης γλώσσας μας.
Ακόμα και στον τομέα μας, τη μαγειρική! Η πίτα ήταν και συνεχίζει να αποτελεί το κορυφαίο πατροπαράδοτο έδεσμα ειδικά στα χωριά της πατρίδας μας. Συνήθως ψηνόταν στον ξυλόφουρνο αλλά και στη μασίνα (ξυλόσομπα) και ήταν σκέτη απόλαυση που την περιμέναμε πάντα με λαχτάρα.
Στην πίτα -όπως και στην πίτσα- μπορείς να βάλεις διάφορα υλικά και πολλή φαντασία, πάντα σε συνδυασμό με το απαραίτητο μεράκι.
Η συνταγή για εσάς:
Σπανακοτσουκνιδοκρεμμυδοτυρόπιτα
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
Φύλλα για πίτα (εμείς χρησιμοποιούμε έτοιμα χειροποίητα από χωριάτικο φούρνο)
σπανάκι
τσουκνίδια (τριμμένα με αλάτι)
2 κρεμμύδια σοταρισμένα
200 γραμμάρια φέτα τυρί
αλάτι
ελαιόλαδο
βούτυρο πάνω κάτω στο ταψί
Εκτέλεση:
Απλώνουμε το φύλλο
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και σκεπάζουμε με το επόμενο φύλλο.
Χαράζουμε τετράγωνα, βούτυρο επάνω και σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου για 45 λεπτά.
Συνοδεύονται με γιαούρτι ή σπιτικό τζατζίκι (γούστα είναι αυτά).
Καλή όρεξη!