Σπανακόρυζο Μακεδονίτικο – Νόστιμο και ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Το σπανάκι είναι βόμβα βιταμινών και βοηθά αποτελεσματικά την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας. Ειδικά αυτή την εποχή με τα κρυολογήματα και τις ιώσεις είναι ότι καλύτερο.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το σπανάκι είναι πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, φυλλικού οξέος που λειτουργούν σαν συναγερμός ειδοποιώντας το ανοσοποιητικό για εισβολή ιών και μικροβίων. Η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες,  πολυφαινόλες και φλαβονοειδή είναι μεγάλη. Το σπανάκι έχει καρδιοπροστατευτική δράση και θωρακίζει τα αγγεία. Ένα φλιτζάνι σπανάκι υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες Α και Κ. Επίσης είναι πλούσιο βιταμίνη C, μαγγάνιο, μαγνήσιο και σίδηρο.

Σημαντικό είναι να ξέρουμε ότι για να διπλασιάσουμε την απορρόφηση του σιδήρου από το σπανάκι θα πρέπει να συνοδεύουμε το σπανακόριζο με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως λεμόνι, ντομάτα, πιπεριές. Τα τυροκομικά δεν «πάνε» με το σπανακόρυζο αντιθέτως τα παστά ψάρια δένουν μια χαρά…

Σπανακόρυζο Μακεδονίτικο

Από τη Φωτεινή Κασσαβέτη, βοτανολόγο και δεινή μαγείρισσα

Υλικά

1 κιλό σπανάκι

 2 κούπες ρύζι καρολίνα

1 ματσάκι κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κούπα ελαιόλαδο εκλεκτό

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Σπανακόρυζο Μακεδονίτικο

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι. Το χοντροκόβουμε με το χέρι.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό και μόλις κοχλάσει ζεματάμε το σπανάκι για 5 λεπτά. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο που καίει τα φρέσκα κρεμμύδια, τα ξερά, τον άνηθο και τον μαιντανό.

Προσθέτουμε το σπανάκι, το ελαιόλαδο και αν χρειαστεί λίγο ζεστό νερό γιατί το σπανάκι βγάζει τα δικά του υγρά.

Μόλις πάρει βράση το σπανάκι προσθέτουμε το ρύζι και λίγο ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.

Αλατοπιπερώνουμε και λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά «σβήνουμε» το σπανακόρυζο με χυμό από μισό λεμόνι.

Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο χυμό ακόμα.

Προηγούμενο άρθροΜεγαλύτερος ο κίνδυνος καρκίνου της ουροδόχου κύστης για τις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση, ιδίως τις καπνίστριες
Επόμενο άρθροΦασολάκια κοκκινιστά με πατάτες «της κοριτσούδας» – Νόστιμο και πανεύκολο πιάτο της ελληνικής γης