Σπάλα χοιρινή φούρνου στη γάστρα με κρύα σαλάτα ζυμαρικών
Ένα νόστιμο πιάτο που γίνεται εύκολα και γρήγορα. Θα αγαπηθεί από όλες τις ηλικίες.
Η συνταγή δική σας.
Υλικά για τη σπάλα:
1 φλ. τσαγιού περίπου, ελαιόλαδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη σε φετάκια
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
λίγο δενδρολίβανο
Εκτέλεση για τη σπάλα:
- Πλένουμε το κομμάτι του κρέατος και το αφήνουμε να στραγγίσει απ τα νερά.
- Έπειτα, σε ένα μεγάλο μπολ ή τάπερ που να χωράει το κρέας, ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός του σκόρδου και ετοιμάζουμε τη μαρινάδα για το κρέας μας.
- Πριν τοποθετήσουμε το κρέας, το χαράζουμε σε διάφορες μεριές (όχι πολύ βαθιά), τοποθετούμε μέσα τα φετάκια απ το σκόρδο και το βάζουμε μέσα στη μαρινάδα.
- Το γυρνάμε απ όλες τις μεριές για να πάει η μαρινάδα παντού.
- Σκεπάζουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα που θα μαγειρευτεί.
- Την επόμενη μέρα τοποθετούμε το κρέας σε γάστρα και προσθέτουμε 1 ½ -2 ποτήρια νεράκι.
- Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για 2 με 3 ώρες (για κάθε 1 κιλό κρέατος θέλουμε γύρω στην μία ώρα ψήσιμο, οπότε έτσι μπορείτε να το υπολογίσετε).
Για να συνοδέψετε το ψητό μπορείτε να φτιάξετε και μια κρύα σαλάτα ζυμαρικών .
Χρησιμοποιείστε ό,τι ζυμαρικό σας αρέσει (πέννες, βίδες, κοχυλάκι, φιογκάκια κτλ).
Κρύα σαλάτα ζυμαρικών
Υλικά:
1 πακέτο ζυμαρικά της αρεσκείας σας
1 κουτί μανιτάρια κονσέρβα
2 πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες
5-6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
2-3 βραστά αυγά κομμένα σε φέτες
1 κούπα μέτρια ψιλοκομμένο σε κύβους μαλακό κίτρινο τυρί (τύπου Gouda)
λίγο ψιλοκομμένο ζαμπόν ή μπέικον
1 πρέζα πιπέρι μαύρο και ρίγανη
Για τη σως :
½ βάζο μαγιονέζα
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. κέτσαπ
2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
- Βράζουμε και σουρώνουμε τα ζυμαρικά μας.
- Τοποθετούμε τα υλικά μας σε μεγάλο μπολ μαζί με τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε για να αναμειχθούν.
- Ετοιμάζουμε τη σως και περιχύνουμε πάνω στη σαλάτα μας.
- Ανακατεύουμε πάλι να πάει η σως παντού και τοποθετούμε στο ψυγείο για να παγώσει και να ναι δροσερή.
Καλή όρεξη
και καλή σας επιτυχία!!