Τα σουτζουκάκια είναι από τις γευστικές δημιουργίες που αρέσουν σε όλους. Η αγαπημένη μου κυρία Σούλα από τα Θεραπειά της Πόλης μου εξομολογήθηκε τα μυστικά για να φτιάξω τα αυθεντικά σουτζουκάκια που ξεμυαλίζουν…
Ποτέ δεν βάζουμε κρεμμύδι, διαλέγουμε ένα ωραίο γλυκό κρασί, ακόμα και το νάμα και διαλέγουμε το ψωμί που θα χρησιμοποιήσουμε. Στην Πόλη και τη Σμύρνη χρησιμοποιούσαν επτάζυμο ψωμί και άλλες νοικοκυρές αυθεντικό τσουρέκι με μαχλέπι, για άρωμα ξεχωριστό. Στον κιμά «κρύβουν» και λίγο σαφράν, δηλ. Κρόκο Κοζάνης, που είναι αφροδισιακός και δυναμωτικός για τον οργανισμό μας.
Η Αννίτα «υιοθέτησε» τα μυστικά εκτός από το τσουρέκι, γιατί απλά δεν της αρέσει. Όμως τα σουτζουκάκια της είναι επικά.
Σουτζουκάκια της Αννίτας
Από την Αννίτα Θεολόγου, δεινή μαγείρισσα της Ν. Σμύρνης
Υλικά
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, σπάλα δύο φορές περασμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
4 κ. σ. ελαιόλαδο
Μισό κ.γ. κρόκο Κοζάνης, σε σκόνη
1 κ.γ. κύμινο
3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
1 ποτήρι κρασί γλυκό λευκό ή κόκκινο
αλάτι θαλασσινό
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
1 κιλό φρέσκες ντομάτες τριμμένες
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
2-3 κόκκους μπαχάρι
αλάτι
φρεσκοτριμμένα πιπεριά
Για τα χέρια
1 ποτήρι κρασί γλυκό
Τρόπος Παρασκευής
Σε ένα μπολ βάζουμε το ψωμί και το μουλιάζουμε με κρασί. Μετά από 10 λεπτά στύβουμε το ψωμί καλά ανάμεσα στις παλάμες μας. Το ψιχουλιάζουμε. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τον κρόκο Κοζάνης, το κύμινο, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε με διαφάνεια το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Βγάζουμε τον κιμά και τον αφήνουμε να πάρει λίγο την θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν τον χρησιμοποιήσουμε.
Πλάθουμε τα σουτζουκάκια στο σχήμα που θέλουμε και δίπλα έχουμε ένα φλιτζάνι κρασί και βουτάμε τα χέρια μας καθώς τα πλάθουμε.
Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τα τηγανίζουμε χωρίς να τα αλευρώσουμε, για 2-3 λεπτά, γυρίζοντάς τα με τη λαβίδα.
Παράλληλα βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά της σάλτσα. Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το μπαχάρι, το αλάτι, το πιπέρι. Βράζουμε τη σάλτσα για 10 -15 λεπτά, μέχρι να δέσει καλά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Αν χρειαστεί ρίχνουμε και λίγο ζεστό νερό.
Προσθέτουμε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα ντομάτας και τα αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά ακόμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να «σταθεί» το φαγητό μας και σερβίρουμε.
Το ρύζι, οι πατάτες τηγανητές και ο πουρές πατάτας δένουν αρμονικά