Σουτζουκάκια Σμυρναίικα, η αυθεντική γεύση της ανατολής!

Σουτζουκάκια Σμυρναίικα

Ο Σταύρος Τσαλαμπούνης από το Νεοχώρι Ημαθίας, είναι ευρύτερα γνωστός εδώ και δεκαετίες στην περιοχή του Ρουμλουκιού για τις σπουδαίες μαγειρικές του ικανότητες.

Σταύρος Τσαλαμπούνης
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη

Μικρασιάτης στην καταγωγή, επί σειρά 35 ετών (από το 1983 έως το 2018) διατηρούσε κορυφαίο εστιατόριο στην πόλη της Αλεξάνδρειας -δίπλα από το ΚΤΕΛ- με ειδικότητα τον εκλεκτό πατσά και τις παραδοσιακές γεύσεις.

Ευγενικά, ο ίδιος μας παραχώρησε την αγαπημένη του ανατολίτικη συνταγή, τα πατροπαράδοτα Σμυρναίικα Σουτζουκάκια. Όπως ακριβώς τα σέρβιρε στο μαγαζί, για πάνω από τρεις δεκαετίες.

Η συνταγή από τον Σταύρο για εσάς.

Σουτζουκάκια Σμυρναίικα 2

Σουτζουκάκια Σμυρναίικα, από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη, παραδοσιακό Μικρασιάτη μάγειρα, από το Νεοχώρι Ημαθίας.

Υλικά

Για τα σουτζουκάκια:

– 1 κιλό κιμά ανάμικτο

– 2 κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη

– 2 αβγά

– 1 φλιτζάνι τσαγιού ψωμί ψίχα

– μαϊντανό ψιλοκομμένο

– αλάτι

– πιπέρι

– 1 κούπα τριμμένη φρυγανιά

Για τη σάλτσα:

– λίγο ελαιόλαδο

– 2 κουταλιές της σούπας τοματοπολτό σάλτσα

– μια πρέζα ζάχαρη (1 κ.γ.)

– αλάτι

– κανέλα, το κυριότερο..

– 3 ποτήρια νερό

Σουτζουκάκια Σμυρναίικα 1

Εκτέλεση

Σουτζουκάκια Σμυρναίικα 4Ζυμώνουμε καλά όλα μας τα υλικά και αφήνουμε το μίγμα να “ξεκουραστεί”  στο ψυγείο για μία ώρα. Κατόπιν πλάθουμε μακρόστενα τα σουτζουκάκια και τηγανίζουμε.

Σε ένα τηγάνι ετοιμάζουμε τη σάλτσα με όλα τα παραπάνω υλικά.

Αφού πάρει βράση η σάλτσα μας, ρίχνουμε τα σουτζουκάκια και τα αφήνουμε περίπου για μισή ώρα.

Εμείς στο μαγαζί τη μισή ώρα αυτή, τα βάζαμε στο φούρνο.

Καλή σας όρεξη!

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Τετάρτη 8-2-2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου 2023