Σούπα σελινόριζας με πράσινο μήλο και κάστανο – Γιορτινή βουνίσια γεύση

Σούπα σελινόριζας με πράσινο μήλο και κάστανο

Στο όμορφο χωριό της καρδιάς μου το Διχώρι, η Μαρινούλα δημιουργεί γεύσεις που ξαφνιάζουν… το σίγουρο είναι ότι η παραδοσιακή κουζίνα δοξάζεται … και κάποιες φορές δημιουργεί για φίλους κάτι ξεχωριστό.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Την τελευταία φορά λίγο πριν τα Χριστούγεννα, δοκίμασα μια σούπα σελινόριζας με πράσινο μήλο και τα δικά τους κάστανα… Το ψωμάκι από ξυλόφουρνο και η γεύση σου ζεσταίνει την καρδιά…Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη σούπα είναι υψηλής διατροφικής αξίας, οπότε έχουμε κάθε λόγο να την προσφέρουμε στους δικούς μας.

Αν θέλετε να δώσετε ακόμα πιο Χριστουγεννιάτικη άποψη στο πιάτο μπορείτε να κόψετε λίγα ψημένα κάστανα και ίσως καρύδια θα με θυμηθείτε.

Σούπα σελινόριζας με πράσινο μήλο και κάστανο 2

Σούπα σελινόριζας με πράσινο μήλο και κάστανο 

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, «Το μαγαζί του χωριού», Διχώρι Βαρδούσια

Υλικά

1200 γρ. σελινόριζα καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια

400 γρ. πατάτες, καθαρισμένες σε κομμάτια

1 μέτριο πράσο, ψιλοκομμένο το λευκό μέρος

60 γρ. κάστανα βρασμένα

2 φλιτζάνια γάλα ζεστό

31/2  φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Φρεσκοτριμένα πιπέρια

Αλάτι

Για το φινίρισμα

1 κ.σ. κρέμα γάλακτος

2 σχοινόπρασα ψιλοκομμένα

Σούπα σελινόριζας με πράσινο μήλο και κάστανο

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε το πράσο για 3 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τη σελινόριζα, το μήλο, τις πατάτες, τα κάστανα, το σκόρδο, το αλάτι, τα πιπέρια και ανακατεύουμε για 2 λεπτά με ξύλινη κουτάλα.

Ρίχνουμε το γάλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση ανακατεύοντας και πάλι.

Προσθέτουμε το ζωμό και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά έχοντας μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.

Αφαιρούμε ένα φλιτζάνι από το υγρό της σούπας και το αφήνουμε στην άκρη να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

Πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή στη κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ τη σούπα και τη διατηρούμε ζεστή σε σιγανή φωτιά.

Αν είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε από το υγρό που έχουμε κρατήσει μέχρι να πάρει η σούπα βελούδινη υφή.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.

Σε κάθε πιάτο ρίχνουμε σταγόνες από την κρέμα γάλακτος και φινίρουμε τα πιάτα με σχοινόπρασο.

Προηγούμενο άρθροΣυνταγή: Σπιτικό Κέικ με επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος – Από την Ελένη Μπρούφα
Επόμενο άρθροΠλατύ: Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία του Αγροτικού Αστέρα Πλατέος ο Τάσος Χουρσουζίδης