Γεύση φίνα με ψάρι, λαχανικά στο φούρνο και άρωμα μοσχοφίλερου που δένει απόλυτα… Ο σκάρος είναι ψάρι ιδιαίτερο φυτοφάγο αποκλειστικά και το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή να το απολαμβάνουμε.
Αν δεν βρείτε σκάρο τότε θα έχετε απίθανο αποτέλεσμα με γλώσσα, πέρκα, βακαλάο και ότι άλλο ψάρι βρείτε.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το μοσχοφίλερο με οποιοδήποτε λευκό ή ροζέ κρασί της δικής επιλογής. Η Νανά ετοίμασε την ξεχωριστή αυτή δημιουργία. Η συνταγή δική σας…
Σκάρος φουρνιστός με λαχανικά και κρασί μοσχοφίλερο
Από την πολυβραβευμένη Νανά Γκαμπούρα executive chef του εστιατορίου «Στη κουζίνα της μαμάς ΄Αννας» Σέρβια Κοζάνης
1 κιλό σκάρος ή άλλο ψάρι φρέσκο
2 κολοκυθάκια
2 καρότα
2 πατάτες
1 κρεμμύδι
1 ματσάκι λάπατα
¼ ματσάκι μαϊντανό
3 κλαράκια μάραθο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
100ml ελαιόλαδο
150ml λευκό κρασί μοσχοφίλερο ή άλλο κρασί που αγαπάτε
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε και ξελεπιάζουμε το ψάρι μας τρίβοντας το με χοντρό αλάτι χωρίς να αφαιρέσουμε τα εντόσθια γιατί ο σκάρος είναι φυτοφάγος.
Αν πρόκειται για άλλο ψάρι το καθαρίζουμε από λέπια και εντόσθια και το πλένουμε προσεκτικά.
Απλά ανοίγουμε την κοιλιά με το μαχαίρι για να βάλουμε αργότερα τα αρωματικά.
Αλατοπιπερώνουμε το ψάρι και το βάζουμε σε ένα ταψί.
Κόβουμε σε φέτες των 4 εκ. τα κολοκυθάκια, τα καρότα και τις πατάτες.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τον μάραθο.
Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια το λάπατο πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και τα βάζουμε όλα μαζί στο ταψί με το ψάρι ραντίζοντάς το με ελαιόλαδο.
Γεμίζουμε την κοιλιά του σκάρου με μαϊντανό, μάραθο και κρεμμύδι.
Ραντίζουμε όλο το ταψί με το κρασί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 20 λεπτά.
Βγάζουμε από τον φούρνο και περιμένουμε για 10 λεπτά και σερβίρουμε.