Μικρά γλυκάκια μια μπουκιά, ίσως και λίγο παραπάνω γλυκό και νόστιμα. Στα τουρκικά σεκέρ σημαίνει ζάχαρη. Ζαχαρένια ζουμερά μπισκότα κεράσματα που δεν έλειπαν από κανένα σπίτι τις γιορτινές ημέρες , στα γενέθλια , τις απόκριες…
Κάποιοι κάνουν να σεκέρ παρέ νηστίσιμα και αντικαθιστούν το βούτυρο με ελαιόλαδο όμως η αυθεντική τους εκδοχή είναι με βούτυρο αρωματικό .
Στη Θεσσαλονίκη στο σπίτι της φίλης μου Εριέττας, φτιάξαμε με την Νάντια την Κωνσταντινοπολίτισσα την αυθεντική συνταγή και πολύ μας άρεσε.
Μοιραζόμαστε τη συνταγή μαζί σας.
Σεκέρ παρέ πολίτικο
Από την Νάντια Ζώτου, Κωνσταντινούπολη
Υλικά
70 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
100 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
Για τη διακόσμηση
Αμύγδαλα ολόκληρα με φλούδα τους
Για το σιρόπι
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
300 ml νερό
1/2 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
1 ξύλο κανέλας
Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα για 7 λεπτά , τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσοχή Ανακατεύουμε το πρώτο και μετά ρίχνουμε το επόμενο.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε ελαφρά με την μαρίζ.
Βρέχουμε τα χέρια μας για να μην κολλάει η ζύμη και πλάθουμε σε μπαλάκια το κάθε γλυκάκι. Στρώνουμε στο ταψί λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα σεκέρ παρέ.
Στο καθένα βάζουμε πιέζοντας ελαφρά ένα αμύγδαλο στη μέση.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 20-25 λεπτά.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις είναι έτοιμο βάζουμε το χυμό από το πορτοκάλι και την πορτοκαλόκουπα για να πάρει άρωμα.
Μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο ρίχνουμε το καυτό σιρόπι από πάνω και αφήνουμε τα σεκέρ παρέ να απορροφήσουν το σιρόπι. Εξαρτάται πόσο ζουμερά τα θέλουμε.
Σερβίρουμε σε πιατέλα.