Οι σαρδέλες αυτό το ταπεινό ψαράκι της κουζίνας povera, τελικά αποτελεί ιδανική τροφή για όλους μας αφού είναι τόσο πλούσια σε διατροφική αξία.
Εκτός των θρεπτικών στοιχείων που περιέχει υπερτερεί έναντι των μεγάλων ψαριών γιατί ο χρόνος ζωής της είναι μικρός σε σχέση με τα μεγάλα ψάρια και έτσι δεν προλαβαίνει να συγκεντρώσει ποσότητες υδραργύρου όπως γίνεται με τα άλλα ψάρια.
Στο Αιγαίο υπάρχει σε αφθονία και είναι πολύ νόστιμη. Οι σαρδέλες είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής διατροφικής αξίας, ωφέλιμων λιπαρών οξέων Ω3, βιταμίνης Β12 και ασβεστίου. Περιέχει σίδηρο, σελήνιο, φώσφορο, συνένζυμο Q10 και άλλα θρεπτικά στοιχεία απαραίτητα για τον οργανισμό μας.
Επειδή πρέπει να τρώμε συχνά σαρδέλα σας δίνουμε μια ακόμα συνταγή που θα νοστιμίσει τις σαρδέλες σας και θα δώσει μια πινελιά ξεχωριστή. Αν θέλετε στη γέμιση μπορείτε να βάλετε λίγα ψιλοκομμένα ντοματάκια και πιπερίτσες.
Σαρδέλες «παντρεμένες» σε αμπελόφυλλα
Από την Παρασκευή Σταύρου, Εύβοια
Υλικά
500 γρ. μεγάλες σαρδέλες
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
10 κομπάκια κάπαρη
Αμπελόφυλλα, όσα και οι σαρδέλες και λίγο παραπάνω
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Για το ψήσιμο
Ελαιόλαδο
Χυμό από 2 λεμόνια, φρεσκοστυμμένο
Τρόπος Παρασκευής
Καθαρίζουμε προσεκτικά τις σαρδέλες αφαιρώντας το κεφάλι, τα εντόσθια και το κεντρικό κόκαλο. Δεν ξεχωρίζουμε τα φιλέτα της σαρδέλας τα αφήνουμε ενωμένα και ξεπλένουμε καλά τα ψαράκια. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν και τα αλατίζουμε.
Σε κατσαρόλα βράζουμε νερό και όταν κοχλάσει ρίχνουμε το αλάτι και αμέσως μετά τα αμπελόφυλλα. Τα ζεματάμε για μισό λεπτό και τα στραγγίζουμε βάζοντάς τα ολόγυρα στο σουρωτήρι.
Περνάμε για λίγο το μπαγιάτικο ψωμί από την τοστιέρα να καψαλιστεί.
Βάζουμε στο μπλέντερ τα κομμάτια του ψωμιού να γίνει ψιλά κομματάκια και το βάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, την κάπαρη, το αλάτι και τα πιπέρια. Ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί η γέμιση.
Βάζουμε λίγο από τη γέμιση στην κοιλιά της σαρδέλας και κλείνουμε τα φιλέτα.
Τυλίγουμε τη σαρδέλα με το αμπελόφυλλο προσεκτικά.
Αραδιάζουμε τις σαρδέλες σε ταψί και τις περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού και ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά.
Τις βγάζουμε από το φούρνο τις αφήνουμε λίγο να «σταθούν» και σερβίρουμε.
Φώτο Στην Νέα Αρτάκη της Εύβοιας δοκίμασα τις πιο νόστιμες σαρδέλες ίσως λόγω των ρευμάτων και της βιοποικιλότητας