Σαρδέλες με κουρκούτι και μοσχολέμονο

Θαλασσινή δημιουργία, νόστιμη και υγιεινή αφού οι σαρδέλες έχουν αντιοξειδωτικά και ω-λιπαρά.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Στην Λέρο μάλιστα λόγω της πυκνότητας του θαλασσινού νερού σε αλάτι αλλά και της ηλιοφάνειας είναι ιδιαίτερα νόστιμες.

Στην Αγία Μαρίνα κυριολεκτικά πάνω στην θάλασσα στο περίφημο εστιατόριο Μύλος του Μάριου Κουτσουνάρη, τις απολαύσαμε και βέβαια όπως καταλαβαίνετε τα χωνάκια με τις σαρδέλες είχαν την τιμητική τους. Κουκλίστικο νησί «παράδεισος επί της γης» …με το κάστρο να δεσπόζει.

Ο Μάριος μας έδωσε την συνταγή και εμείς την μοιραζόμαστε μαζί σας.

Σαρδέλες με κουρκούτι και μοσχολέμονο

Από τον executive chef Μάριο Κουτσουνάρη, του εστιατορίου «Μύλος» στην Αγία Μαρίνα, Λέρου

Υλικά

10 σαρδέλες μεγάλες

αλάτι θαλασσινό

ποικιλία πιπεριών τριμμένων

ηλιέλαιο

ξύσμα και χυμό από 1 μοσχολέμονο ή λεμόνι

 Για το κουρκούτι

1 κούπα κορν φλάουρ

1/2 κούπα αλεύρι κοσκινισμένο

1 αβγό

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε τις σαρδέλες από τα εντόσθια, κόβουμε το κεφάλι και αφαιρούμε το κόκαλο, χωρίς να αφαιρέσουμε την ουρά.

Ανοίγουμε τα ψαράκια στα δύο σαν πεταλούδα και αλατοπιπερώνουμε.

Σε μπολ χτυπάμε με το σύρμα το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το αυγό και τα πιπέρια, προσθέτοντας παγωμένο νερό, μέχρι να αποκτήσει το μείγμα υφή χυλού.

Βουτάμε τις σαρδέλες στον χυλό.

Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε ηλιέλαιο και μόλις ζεσταθεί τηγανίζουμε τις σαρδέλες και από τις δύο πλευρές, μέχρι να χρυσίσουν.

Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις απλώνουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

Σερβίρουμε σε χάρτινα χωνιά, αφού πρώτα ρίξουμε τον χυμό και το ξύσμα από το μοσχολέμονο.

Μικρά μυστικά

 Οι σαρδέλες δεν ξεκοκαλίζονται ολόφρεσκες, αλλά την επόμενη μέρα.