

Σήμερα φίλοι μου σας προτείνω ένα θεσπέσιο ανατολίτικο γλυκό, το γνωστό σε όλους μας σάμαλι.
Μόνο που εμείς, λόγω της Σαρακοστής, θα το φτιάξουμε νηστίσιμο.
Ένα υπέροχο γλύκισμα που θέλει την υπομονή μας, να το αφήσουμε όλο και πιο πολύ για να απορροφήσει το σιρόπι του και να γίνει ακόμα πιο δελεαστικό.
Σάμαλι νηστίσιμο
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη, κορυφαίο παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
1 κ.γ. μπέικιν
1/2 κ.γ. σόδα
1/2 κ.γ. μαστίχα Χίου
(στο γουδί με ζάχαρη)
1 κούπα ζάχαρη
Αμύγδαλα
Για το σιρόπι:
2,5 κούπες νερό
3,5 κούπες ζάχαρη
1 κουταλιά γλυκόζη
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά .
Στρώνουμε το μείγμα σε ταψί με βούτυρο. Αφήνουμε το μείγμα για μια – δυο ώρες.
Χαράζουμε τα κομμάτια και βάζουμε αμύγδαλα.
Ψήνουμε στους 180° για 40 λεπτά περίπου με αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, και το ρίχνουμε καυτό στο ταψί μας.
Αφήνουμε να τραβήξει το σιρόπι σκεπασμένο.
Καλή σας επιτυχία!