Ρυζοκεφτέδες με τζίντζερ και τυράκια

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια νόστιμη και πρωτότυπη συνταγή μια που το ρύζι είναι γεύση αγαπημένη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και ρύζι που περίσσεψε από το ρυζότο ή το πιλάφι μας.

Είναι γευστική δημιουργία της τάσης δεν πετάμε ότι περισσεύει απλά με αυτό δημιουργούμε νέες γευστικές δημιουργίες έτσι για να περνάμε καλά και να μην τρώμε όλο τα ίδια … και τα ίδια. Δεν θα ξεχάσω τα λόγια της γιαγιάς μου που είχε την ευθύνη του μαγειρέματος για την οικογένεια «τι να φάμε αύριο … δεν ξέρω πια τι να σας φτιάξω» με το ρύζι ετοίμαζε κεφτεδάκια και ούτε που το καταλαβαίναμε ότι ήταν από το ρύζι που περίσσεψε χθες…

Ζήτησα από την Δέσποινα να μας ετοιμάσει ρυζοκεφτέδες και μοιράζομαι την συνταγή μαζί σας.

Ρυζοκεφτέδες με τζίντζερ και τυράκια

Από την Δέσποινα Ανδραλή ιδιοκτήτρια της ναυαρχίδας της εστίασης “Αγιολί” – Λεωφ. Νίκης 15 – Θεσσαλονίκη

 Υλικά

200 γρ. ρύζι καρολίνα ή αρμπόριο

2 κ.σ.  βούτυρο

1 κρόκο αυγού

1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ποτήρι κρασί λευκό, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

500 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλο

200 γρ. γκούντα τριμμένη

100 γρ. Αρσενικό Νάξου ή άλλη κεφαλογραβιέρα

1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή

Λίγο τζίντζερ τριμμένο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

3 κουταλιές της σούπας γαλέτα

Για το πανάρισμα

Γαλέτα

1 αυγό χτυπημένο

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε με ελαιόλαδο τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύοντας με την ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να σοταριστεί για 3 λεπτά ακόμα μέχρι να ξανθύνει.

 «Σβήνουμε» με κρασί και περιμένουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε ζεστό ζωμό κοτόπουλου και βράζουμε το ρύζι μέχρι να είναι σπυρωτό.

Στο τέλος προσθέτουμε λίγο βούτυρο, τον κρόκο αυγού και το τζίντζερ ανακατεύοντας γρήγορα.

Προσθέτουμε την γκούντα και το αρσενικό Νάξου, την πάπρικα, τα πιπέρια και ανακατεύοντας ρίχνουμε την γαλέτα για να «σταθεί» το ρύζι.

Σκεπάζουμε με το ρύζι με διαφάνεια και το βάζουμε στο ψυγείο 3 ώρες για να αναδυθούν τα αρώματα.

Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και πλάθουμε τους ρυζοκεφτέδες.

Χτυπάμε το αυγό και το βάζουμε στο ένα μπολ και στο άλλο βάζουμε την γαλέτα.

«Περνάμε» τους ρυζοκεφτέδες από το αυγό και από την γαλέτα .

Σε ένα ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.

Απλώνουμε τους ρυζοκεφτέδες και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Βγάζουμε από τον φούρνο και απολαμβάνουμε.

Οι ρυζοκεφτέδες “δένουν” αρμονικά με ντοματάκια

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε βάζουμε στους ρυζοκεφτέδεςε φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα ή 2 κουταλιές άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο για extra άρωμα.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατίκι Δομοκού ή όποιο τυρί κρέμα αγαπάμε αλλά και ροκφόρ ή γκοργκονζόλα χωρίς όμως να βάλουμε βούτυρο στο ρύζι για να μην γίνουν λιπαροί.

Αν θέλουμε προσθέτουμε στο ρύζι ψιλοκομμένο μπέικον ή γαλοπούλα για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα