Ρύζι με μανιτάρια και κουρκουμά – Ιδανικό για ενδυνάμωση

Ρύζι με μανιτάρια και κουρκουμά – Ένα πιλάφι για ενδυνάμωση από την Σίσσυ Νίκα

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Επειδή τελευταία βαρέθηκα το κρέας είπα να κάνω ένα πραγματικά «δυναμωτικό» φαγάκι για τον οργανισμό μας. Έτσι χρησιμοποίησα τζίντζερ, μανιτάρια και κουρκουμά. Το καθένα έχει την δική του συμβολή σαν αντιοξειδωτικό ή πάροχος βιταμινών. Σήμερα θα σας μιλήσω λίγο περισσότερο για τον κουρκουμά που προέρχεται από την Ασία και στην Ελλάδα αυτό το μπαχαρικό είναι γνωστό σαν κιτρινόριζα ή κουρκουμάς. Το σίγουρο είναι ότι  πρέπει να το εντάξετε στη διατροφή σας.

Χαρίζει ωραίο χρώμα και γεύση ιδιαίτερη. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, μαχόμενο τις ελεύθερες ρίζες, είναι αντιφλεγμονώδες με ιδιότητες ισοδύναμες της κορτιζόνης και συνιστάται ιδιαίτερα σε ανθρώπους που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα ή πάσχουν από πόνους στις αρθρώσεις. Ο κουρκουμάς  βοηθά την πέψη και το καρδιοαγγειακό σύστημα. Συνιστάται ακόμα στους διαβητικούς.

Τα μανιτάρια επίσης χαρίζουν άφθονη βιταμίνη D στον οργανισμό μας.

Επειδή λοιπόν ένοιωθα κουρασμένη έφτιαξα αυτό το πιλάφι που νομίζω ότι θα σας αρέσει.

Αν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε το πιλάφι με τριμμένο τυρί, εγώ όμως το απέφυγα.

Η συνταγή μου δική σας.

Ρύζι με μανιτάρια και κουρκουμά

Υλικά

400 γρ. ρύζι μακρύκοκο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε καρέ

1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη

200 γρ. μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες ή ποικιλία άγριων μανιταριών αφυδατωμένων

50 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι για 1 – 2 λεπτά

2 κ.γ. κουρκουμάς

80 ml ελαιόλαδο

1 ποτήρι κρασί λευκό, μοσχοφίλερο ή ασύρτικο

1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο ή σκόνη

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να βάλουμε καθόλου ελαιόλαδο καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια.

Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ρύζι και νερό τόσο που να το καλύπτει και το μουλιάζουμε για 15 λεπτά.

Αδειάζουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι, ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά.

Αυτό ένα ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του ρυζιού γιατί βράζει πιο εύκολα και το κυριότερο δεν χάνει το σχήμα του με δυό λόγια δεν λασπώνει..

Παράλληλα σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα και τα σβήνουμε με κρασί.

Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε αφυδατωμένα άγρια μανιτάρια που αυτά τα αφήνουμε στο νερό για 30 λεπτά ή λίγο περισσότερο και τα σουρώνουμε κρατώντας το ζωμό τους. Τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο και τα σβήνουμε με κρασί.

Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για  2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε το σκόρδο, τον κουρκουμά, το αλάτι, τα πιπέρια και το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Ρίχνουμε στη πλατιά κατσαρόλα 700 ml νερό ή το ζωμό από τα μανιτάρια, τα μανιτάρια  και βράζουμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 12 – 14 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το ρύζι και να απορροφήσει όλα τα υγρά.

Αποσύρουμε και ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα. Προσθέτουμε το τζίντζερ και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το κουκουνάρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε απαλά και καλύπτουμε με πετσέτα.

Αφήνουμε για 15 λεπτά ακόμα, να απορροφήσει η πετσέτα τους υδρατμούς, και σερβίρουμε.